20. ledna 2018 • 07:53

Prokop i Macík si krátce před cílem Rallye Dakar polepšili

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Automobilový jezdec Martin Prokop se v předposlední etapě Rallye Dakar posunul na sedmé místo průběžného pořadí. Svou pozici si krátce před cílem soutěže vylepšil i Martin Macík, který je mezi kamiony šestý. O nejlepší český výsledek se ve 13. etapě postaral v kategorii kamionů třetím místem Martin Kolomý. Poprvé v průběhu jubilejního 40. ročníku se do elitní desítky probojoval Josef Macháček na čtyřkolce, který byl na trase mezi San Juanem a Córdobou sedmý.


Prokop v páteční etapě obsadil 11. místo, na nejrychlejšího Násira Attíju z Kataru ztratil 37 minut. V celkovém hodnocení si polepšil o jednu pozici, neboť dosud čtvrtý Nizozemec Bernhard ten Brinke musel odstoupit. V čele je i nadále pětapadesátiletý Carlos Sainz ze Španělska.

"V první ranní části etapy jsme dostali pěkně zabrat. Mělo to asi 120 kilometrů a jeli jsme to necelé tři hodiny. Byla to hrozná rozbíječka a nevím, co je napadlo takhle před koncem všechny vytrápit. My jsme kvůli autu, které jsem dojel, zapadli ve feš feši," uvedl Prokop. Se spolujezdcem Janem Tománkem se jim dlouho nedařilo auto vykopat. Druhá část etapy byla hodně rychlá a pro pilota týmu MP Sports i známá z Argentinské rallye.

Mezi kamiony vybojoval čtvrté umístění na stupních vítězů Kolomý, jehož porazila jen dvojice ruských jezdců Eduard Nikolajev a Ajrat Mardějev. Pilota Buggyry dělilo od vítězství 6:06 minuty.

"Byla to náročná etapa, v první půli strašná rozbíječka. Museli jsme to prodat, protože jsem viděl, že navigátor muchlá roadbook, že ho nemůže chvílema ani najít, tak jsem říkal, že to nemá cenu. Měli jsme dost velkou ztrátu na to, abychom tam rozbili auto, tak jsem zvolnil," uvedl Kolomý, který v prašné druhé polovině "vyletěl" mimo trať. "Přišla levá, zaprášilo se, tak sem jim tam udělal trochu průsek, ale autu nic není. Trochu jsme si zaskákali a vrátili se na trať," doplnil Kolomý, jenž se v průběžném pořadí posunul na 7. místo.

Macík byl s odstupem 52 minut sedmý, v celkové klasifikaci se posunul díky odstoupení Federica Villagry. Argentince, který před etapou ztrácel jen jednu sekundu na prvního Nikolajeva, zastavily technické problémy. Daleko k ideálu měla etapa i pro Macíka. Nejprve jej přibrzdil defekt, poté na liazu týmu Big Shock Racing prasklo přední sklo a druhou část etapy museli jet bez něj.

"Nasadili jsme lyžařské brýle a pokračovali v krasojízdě. Celou etapu jsme letěli bez předního okna jen v brejlích, já navíc ve dvojích, protože mám ještě dioptrické. Posledních 150 km také ve tmě a prachu od kamionů před námi, které nás nechtěly pustit před sebe," popisoval Macík drsné podmínky. "Začala nám být zima, chroustali jsme různé breberky, které nám nalítaly do pusy. Ale zajezdili jsme si pěkně a výsledek v cíli nakonec nebyl vůbec špatný," dodal.

Nejlepším českých motorkářem byl 31. Jan Brabec, kterému v průběžném pořadí patří 39. místo. Ve čtyřkolkách se připomněl šedesátiletý matador a pětinásobný vítěz této kategorie Macháček, jenž byl sedmý.

"Etapa byla dlouhá, ale pořadatel připravil trať pro čtyřkolkáře. Asi si nás chtěl udobřit. Jezdilo se v měkčím písku, což bylo nádherné. Jelo se rychle, odsýpalo to. Mohli jsme tam dělat smyky, drifty," pochvaloval si Macháček, jemuž celkově patří 12. pozice.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud