21. ledna 2018 • 10:56

Běžkyně Beroušková v Planici podruhé v sezoně bodovala v SP

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Běžkyně na lyžích Kateřina Beroušková obsadila v Planici 25. místo v závodě na 10 km klasickou technikou a podruhé v kariéře bodovala v Světovém poháru běžkyň na lyžích. První výhru v sezoně si ve Slovinsku připsala Finka Krista Pärmäkoskiová. V závodě mužů na 15 km porazil kazašský běžec Alexej Poltoranin o 13 sekund lídra SP Johannese Hösflota Klaeba. Češi nebodovali.


Šestadvacetiletá Beroušková získala první body v životě před dvěma týdny v závěrečné etapě Tour de Ski ve stoupání na Alpe Cermis, kde zaběhla 24. čas. Dnes se dostala do elitní třicítky i v tradičním intervalovém závodě, v němž za vítěznou Finkou zaostala o téměř dvě minuty.

"Jsem spokojená, i když si samozřejmě teď po závodě říkám, že jsem měla na víc. Rozjela jsem to s poměrně velkou rezervou, protože jsem měla dost velký respekt z dlouhého kopce, který tu je. Na druhou stranu se mi to pak ale vyplatilo v tom, že jsem ve druhém kole mohla hodně zrychlit," uvedla Beroušková na webu lyžařského svazu. Druhá Češka Karolína Grohová obsadila 55. pozici.

Sedmadvacetiletá Pärmäkoskiová si třetí vítězství v životě zajistila díky výbornému závěru. Ani na jednom mezičase Finka nevedla, ale v cíli porazila o 3,6 sekundy Švédku Charlotte Kallaovou, jež naopak byla na všech mezičasech první. Na třetím místě dojela s půlminutovým odstupem vedoucí žena SP Heidi Wengová z Norska.

Na mužské patnáctce svedli vyrovnaný souboj o vítězství Poltoranin s Klaebem. Jednadvacetiletý Nor, jenž vyhrál osm závodů v sezoně včetně sobotního sprintu, nakonec s o devět let starším Kazachem prohrál o 13,2 sekundy. Třetí byl Švéd Calle Halfvarsson.

Poltoranin vyhrál druhou patnáctku klasicky za sebou, v předposlední etapě Tour ve Val di Fiemme byl nejrychlejší na této trati s hromadným startem. Třicetiletý Kazach si tak připsal druhé vítězství v sezoně a dvanácté v kariéře.

Posedmé ovládl klasickou patnáctku, čímž vyrovnal rekord švédské legendy Gundeho Svana. "Mám radost. Tahle trať mi sedí," uvedl Poltoranin.

Pärmäkoskiová byla v minulosti na klasické desítce pětkrát na stupních vítězů, ale prvenství se dočkala až nyní. "Byli jsme tu v létě na soustředění, a když jsem viděla závodní tratě, říkala jsem trenérovi, že mi to tady v zimě půjde. Povedlo se a je to paráda konečně vyhrát," řekla Finka.

Čeští muži Berouškovou nenapodobili a body do SP nezískali. Nejblíže byl na 33. místě Miroslav Rypl, jenž na poslední bodovanou pozici ztratil šest sekund. I tak dosáhl nejlepšího výsledku v kariéře.

"Jsem opravdu moc spokojený a věřím, že to bude stačit na nominaci na olympiádu. Těch šest vteřin na body mě teď trochu mrzí. Měl jsem tam moment, kdy jsem jedno kolo jel s italským závodníkem, který mi hodně pomohl, v závěru mi ale odjel. Kdybych ho udržel, mohlo to být na body," uvedl Rypl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud