21. ledna 2018 • 15:28

Cyklokrosař Boroš dojel na SP v Nommay sedmý, nejlépe v kariéře

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Cyklokrosař Michael Boroš vybojoval v předposledním závodu Světového poháru v Nommay sedmé místo a dosáhl nejlepšího výsledku v kariéře. Pro šesté vítězství v sezoně si dojel nizozemský suverén Mathieu van der Poel a poprvé v kariéře ovládl v předstihu celý seriál. Junior Tomáš Kopecký skončil třetí a má blízko k celkovému vítězství. Kateřina Nash dojela mezi ženami jedenáctá.


Boroš skončil loni v lednu sedmý na mistrovství světa v Bielesu, ve Světovém poháru ale tak vysoko nikdy nedojel. Jeho dosavadním maximem byla devátá příčka z úvodního podniku této sezony v Iowa City.

Dva týdny před světovým šampionátem ve Valkenburgu prokázal na kluzkém terénu ve Francii dobrou formu. Nestačil jen na Van der Poela a pětici Belgičanů v čele s úřadujícím mistrem světa Woutem van Aertem, který zaostal za vítězem o 33 sekund. Boroš nabral na nizozemskou hvězdu manko 3:11 minuty. Van der Poel ani jednou v sezoně nechyběl na stupních vítězů, k šesti prvenstvím přidal jedno druhé a jedno třetí místo.

Kopecký se prosadil v šestém závodu juniorů popáté na stupně vítězů. Na vítězného Nizozemce Meese Hendrikxe ztratil 26 sekund. Bronzovou příčku uhájil o dvě sekundy před Švýcarem Lorisem Rouillerem, mistrem Evropy z Tábora, kde s ním v listopadu stejným rozdílem prohrál souboj o titul.

V čele Světového poháru má Kopecký nadále náskok 22 bodů před Nizozemcem Pimem Ronhaarem, který dnes nestartoval. Své bodové konto nevylepšil ani český reprezentant, neboť jezdcům se započítávají do klasifikace čtyři nejlepší výsledky. V případě Kopeckého jsou to dvě vítězství, jedno druhé a třetí místo. O juniorském vítězi Světového poháru se rozhodne za týden v Hoogerheide.

Mezi ženami si už dnes zajistila celkové prvenství Belgičanka Sanne Cantová, i když vinou technických potíží dojela až dvanáctá.

Nash zaostala na rozblácené trati o 2:47 minuty za vítěznou Američankou Katie Comptonovou, která vyhrála o 55 sekund před krajankou Kaitlin Keoughovou. Čtyřicetiletá rodačka z Prachatic se nevešla do první desítky stejně jako v předchozím závodu v Heusden-Zolderu, kde byla koncem prosince čtrnáctá. V průběžném pořadí si vítězka úvodního závodu sezony v Iowa City pohoršila na šesté místo.

Úřadující mistryně světa Cantová, která vyhrála čtyři závody v tomto ročníku SP, má v čele nedostižný náskok 82 bodů. Seriál ovládla už v letech 2015 a 2016.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud