21. ledna 2018 • 17:44

Českým olympionikům víkend vyšel, ženy na SP sbíraly medaile

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Víkendové výsledky českých olympioniků naladily sportovní příznivce na optimistickou notu. Necelé tři týdny před zahájením her v Pchjongčchangu vyhrály závody Světového poháru snowboardistky Ester Ledecká a obhájkyně olympijského zlata ze Soči Eva Samková, rychlobruslařka Karolína Erbanová dojela na prvním a druhém místě. Na stupně vítězů se prosadila také Martina Sáblíková a ve čtvrtek skončila na SP třetí také biatlonistka Veronika Vítková.


Ledecká obřímu slalomu na snowboardu v současnosti neochvějně kraluje, v Rogle ve Slovinsku vyhrála i čtvrtý závod SP v této sezoně. Nedělní program sice kvůli nemoci vynechala, její další předolympijské starty v příštím týdnu v Bulharsku by však lehká chřipka neměla ohrozit.

Samková před SP v Turecku prožívala těžké chvíle, neboť jí zemřel otec. V sobotu ale vyhrála individuální snowboardcross a připsala si osmé vítězství v elitním seriálu, první v této sezoně. Necelý měsíc před obhajobou olympijského zlata pak ještě s reprezentační kolegyní Vendulou Hopjákovou dojely druhé v závodu dvojic.

"Život mi píše různé příběhy a zkouší moji odolnost. Byl to právě taťka, který mě spolu s mojí mamkou učil bojovat, nevzdávat se a věřit, že cesta, kterou jsem si vybrala, je správná. Dnes jsem vyhrála pro něj," uvedla v sobotu Samková v tiskové zprávě. Po víkendu se vrátí z Erzurumu domů, aby mohla být s rodinou.

Rychlobruslařka Erbanová v pátek v Erfurtu poprvé v životě vyhrála na SP závod na 500 metrů, o den později potvrdila slibnou formu druhým místem. Sáblíková v posledním startu před olympijskými hrami skončila na tříkilometrové trati třetí.

Třicetiletá trojnásobná olympijská vítězka se v Erfurtu představila po šestitýdenní závodní přestávce, kdy léčila bolavá záda a snažila se dohnat tréninkové manko. Na stupně vítězů vystoupila Sáblíková potřetí v sezoně: v listopadu byla třetí na 5000 metrů ve Stavangeru, v prosinci skončila druhá na trojce v Salt Lake City.

Vítková ve čtvrtek v Anterselvě doběhla ve sprintu na třetím místě, v sobotní stíhačce ho ale neudržela a dojela sedmá. Závod s hromadným startem jí nevyšel, vinou tří chyb na střelnici a pomalého běhu obsadila až 27. příčku.

Krasobruslař Michal Březina skončil na mistrovství Evropy v Moskvě osmý a zaznamenal nejlepší výsledek od roku 2015. Z běžců na lyžích bodovala v Planici jen 25. Kateřina Beroušková, skokan Čestmír Kožíšek nepostoupil na MS v letech v Oberstdorfu z kvalifikace.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud