23. ledna 2018 • 10:43

MOV na hry do Koreje nepustil ani Šipulina a Usťugova

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Biatlonista Anton Šipulin a běžec na lyžích Sergej Usťugov jsou dalšími elitními ruskými sportovci, kterým Mezinárodní olympijský výbor nepovolil účast na únorových hrách v Pchjongčchangu. Ruský olympijský výbor zároveň potvrdil pondělní informace médií, že v rodné Koreji nebude moci startovat ani hvězda rychlobruslení na krátké dráze Viktor An.


Kvůli dopingovým podvodům na minulých hrách v Soči ruský tým do Pchjongčchangu nesmí, "čistí" ruští sportovci však mohou bojovat o olympijské medaile jako nezávislí. Komise MOV v minulém týdnu zúžila původní ruský seznam z 500 lidí na 389, jména ani důvod jejich vyřazení ale neuvedla.

Šipulin a Usťugov měli patřit k ruským medailovým nadějím. Usťugov loni vyhrál Tour de Ski a na mistrovství světa pak získal pět medailí, Šipulin má z MS sedm cenných kovů a v tomto ročníku Světového poháru biatlonistů mu patří čtvrté místo. Před čtyřmi roky v Soči byl finišmanem zlaté štafety.

Místopředseda Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov hodlá požádat představitele MOV o vysvětlení. "Tito sportovci nebyli zapleteni do žádné dopingové historie, nefigurují ani ve zprávě Oswaldovy komise. Podstoupili řadu dopingových zkoušek a jejich výsledky potvrzují, že jsou čistí, tudíž mají právo se her zúčastnit," řekl.

Podle ruských funkcionářů jsou mezi vyřazenými také rychlobruslařští mistři světa Pavel Kuližnikov a Denis Juskov, kteří mají za sebou dopingový trest. Biatlonisté prošli podle médií jen tři, z hokejové nominace vypadla petrohradská dvojice Anton Bělov, Sergej Plotnikov a Michail Naumenkov s Valerijem Ničuškinem, kteří hrají za CSKA Moskva.

Na olympiádu nedostanou pozvání ani krasobruslaři Xenia Stolbovová a Ivan Bukin, medailisté z letošního ME - Stolbovová v Moskvě získala stříbro v kategorii sportovních dvojic, Bukin bronz v tancích na ledě. Ruský krasobruslařský svaz označil rozhodnutí za absurdní a obvinil MOV, že se snaží vyprovokovat Rusko k bojkotu her.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud