18. února 2018 • 10:03

Rusové stále marně čekají na olympijskou hymnu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
V Koreji už jsou rozděleny téměř dvě třetiny medailových sad a ruští sportovci stále marně čekají na první zlato. Olympijská hymna, kterou pro ně mají pořadatelé připravenou místo jejich národní hymny, ještě ani jednou nezazněla. Pro výpravu, která před čtyřmi lety v Soči získala třináct zlatých a vyhrála hodnocení zemí, je to velké zklamání.


Úbytek medailí se pochopitelně čekal poté, co Mezinárodní olympijský výbor do Koreje nepustil mnoho ruských sportovců, jež viní z účasti na státem organizovaném dopingovém programu. Ze hry tak vypadli i mnozí kandidáti na olympijské zlato, hlavně v rychlobruslení, biatlonu, skeletonu a běhu na lyžích. Velké oslabení to znamenalo i pro štafety a soutěže družstev.

Několik dalších ruských favoritů vyřadilo zranění. Například stříbrný snowboardcrossař ze Soči Nikolaj Oljunin skončil se zlomenou nohou. "Místo nedávných lídrů jsme museli nasadit mladé závodníky, kteří ještě včera startovali v juniorských soutěžích. A že tihle mladíci získali bronz, to je z našeho pohledu obrovský úspěch prvního olympijského týdne," řekl šéf olympijské mise Stanislav Pozdňjakov.

Měl na mysli například jednadvacetiletého Alexandra Bolšunova, který vybojoval bronz v lyžařském sprintu a od zlata ho dělilo jen něco málo víc než jedna sekunda. Jeho stejně staří kolegové Alexej Červotkin a Denis Spicov dnes pomohli ruské běžecké štafetě ke stříbru. Nová generace tak může na příštích hrách v Pekingu plně nahradit Alexandra Legkova, který kvůli dopingu dodatečně přišel o olympijské zlato ze Soči.

V Pchjongčchangu zatím olympijští sportovci z Ruska, jak zní jejich oficiální název, nasbírali tři stříbrné a sedm bronzových medailí. V závěru her budou mít ve hře ještě několik velkých favoritů. Krasobruslařku Jevgeniji Medveděvovou může nejspíš porazit jen její krajanka mistryně Evropy Alina Zagitovová. V paralelním slalomu snowboardistů bude obhajovat zlato Američan s ruským pasem Vic Wild a jeho manželka Aljona Zavarzinová bude jednou z největších soupeřek Ester Ledecké.

Už teď je ale jisté, že ruská sbírka se bude spíš než Soči podobat Vancouveru v roce 2010, kdy Rusové měli jen tři zlaté a v hodnocení zemí obsadili až 11. místo. Tehdejší zklamání podle expertů vedlo ke spuštění dopingového programu.

V Pchjongčchangu by Rusové chtěli tuhle kapitolu definitivně uzavřít. Mají slíbeno, že pokud z jejich strany proběhnou hry bez excesů, budou moci při závěrečném ceremoniálu znovu pochodovat pod vlajkou své země.

Jak je pro ně očištění pošramocené pověsti důležité, potvrzují slova šéfa olympijské mise. "Jsme rádi za každou medaili. Ale náš hlavní cíl je mít zpátky naši vlajku," řekl Pozdňjakov.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud