20. února 2018 • 11:25

Snowboardový kouč cítí, že z Ledecké po zlatu z lyží srší energie

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
S vervou sobě vlastní se Ester Ledecká vrhla do tréninku na snowboardu a připravuje se na olympijský paralelní obří slalom. Její americký trenér Justin Reiter z české hvězdy cítil, že má po sobotním nečekaném zisku zlaté medaile v superobřím slalomu lyžařek velkou chuť trénovat.


Poprvé po senzačním vítězství na sjezdovkách si Ledecká zajezdila v Koreji na snowboardu v pondělím tréninku. "A byla z ní cítit pozitivní energie, snad ještě o něco větší než obvykle. Energie z ní doslova sršela," prohlásil Reiter.

Stejně jako všichni okolo Ledecké se i Reiter snaží z beder jezdkyně sejmout co nejvíc tlaku. "Zlato je buď zátěž na krku, nebo vám dodá křídla. Ona už jedno má a cokoli dalšího je bonus. Užijeme si to," řekl, zatímco se opíral o prkno své svěřenkyně. Měl radost, že i díky výhře Ledecké v super-G se bude na snowboarding dívat víc lidí než obvykle.

Přechod ze sjezdovek na snowboard trvá Ledecké různě dlouho. "Vždycky tolik, kolik času zrovna máme. V téhle situaci máme tři dny. Takže to bude trvat tři dny," řekl Reiter. Ledecké to musí stačit, ve čtvrtek pojede kvalifikaci.

Při pohledu na Ledeckou se zdá, že lyže a snowboard se dají zdárně na vrcholné úrovni kombinovat. Z každé disciplíny lze některou schopnost využít v té druhé. "Z lyží si přenáší rychlost, kontrolu. A naopak balanc," vypíchl trenér. Dodal ale, že Ledecká si především užívá oba sporty naráz. "Nejpodstatnější je, že miluje trénink," uvedl.

Reiter momentálně vystřídal v práci podobně jako během sezony lyžařské trenéry Tomáše a Ondřeje Bankovy. "Makáme tvrdě na základech. Abychom se vrátili k tomu, co nás činí úspěšnými - tentokrát ve snowboardové části týmu," řekl Američan.

Ledecká už měla možnost jezdit v tréninku volně, nikoliv v brankách, po závodní sjezdovce. Podle Reitera je kopec pěkný a dlouhý. "To je pro Ester dobré. Moc se nám líbí, sníh bude těžký, agresivní, tím pádem to bude hodně podobné našim tréninkům v Coloradu. Teď se budou hodně hodit," poukázal na přípravu z listopadu.

Olympijský závod má jiný rytmus než běžně ve Světovém poháru. Kvalifikace a závod se nejede v jeden den, ale dělí je dokonce den volna. "V každém závodě prostě musíte vyhrát. A Ester je v tom velmi silná," řekl Reiter a kvalifikaci označil za extrémně důležitou, aby si Ledecká jako vždy mohla v závodu vybrat lepší trať.

Vítězství Ledecké v super-G vzbudilo obdiv po celém světě a v USA obzvláště. "Řekl bych, že u nás v Americe je zhruba deset milionů lyžařů a snowboarďáků, čili získala deset milionů nových fanoušků," mínil Reiter a dodal: "Pokud jezdíte na snowboardu, milujete Ester - a pokud lyžujete, tak už ji musíte milovat taky."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud