20. února 2018 • 13:21

Björgenová poběží v týmovém sprintu o zápis do historie

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová se ve středu může stát nejúspěšnější sportovkyní v historii zimních olympijských her. Ačkoliv to původně neplánovala, nakonec byla nominována do týmového sprintu, a pokud spolu s úřadující mistryní světa Maiken Caspersenovou Fallaovou zvítězí a získá osmou zlatou medaili a celkově čtrnáctou v kariéře, posune se v historickém pořadí nejúspěšnějších sportovců před krajany Oleho-Einara Björndalena a Björna Dählieho.


Za oběma zaostává o jednu zlatou medaili, stejně jako oni má čtyři stříbra, ale také dva bronzy, zatímco biatlonový král Björndalen jako lídr statistik má jeden a bývalý hvězdný běžec na lyžích Dählie žádný. Zisk jakékoliv medaile z Björgenové udělá zimní olympioničku s největším počtem cenných kovů, zatím se o tento primát dělí s Björndalenem, který v Pchjongčchangu nemůže bilanci vylepšit, protože se na OH nekvalifikoval. V Koreji může své možné sesazení z trůnu sledovat jen jako divák a člen realizačního týmu Běloruska, za které závodí jeho žena Darja Domračevová.

S týmovým sprintem sedmatřicetiletá Björgenová původně spíše nepočítala. "Necítím v sobě dostatečnou výbušnost," prohlašovala. Ale poté co po druhém místě ve skiatlonu a třetím na volné desítce rozšířila zlatou bilanci ve štafetě jako finišmanka, zřejmě změnila názor. Před závěrečnou maratonskou třicítkou klasicky, ve které bude také patřit k favoritkám, chce využít ještě předposlední možnost, aby si splnila sen o historickém zápisu, jak o něm hovořila před olympiádou.

Björgenová za posledních deset let startovala na velkých akcích v týmovém sprintu jen jednou a v Soči z toho bylo po boku Ingvild Flugstad Östbergové olympijské zlato. Tehdy se běželo klasicky, zatímco v Pchjongčchangu je na programu závod volnou technikou. Také Fallaová získala vloni titul v klasice (spolu s Heidi Wengovou).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud