20. února 2018 • 14:03

Debutant Hyka se předvedl v dobrém světle, mrzela jej prohra

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Český hokejový útočník Tomáš Hyka z Vegas se dočkal v pondělním domácím duelu proti Anaheimu premiéry v NHL a předvedl se v dobrém světle. Šestadvacetiletý odchovanec Mladé Boleslavi, odkud loni zamířil do týmu nováčka NHL, byl za svůj výkon vyhlášen třetí hvězdnou utkání. Stejně jako jeho spoluhráči se ale neprosadil a musel strávit porážku 0:2.


"Je skvělé vrátit se do Vegas," řekl s úsměvem čtyřiadvacetiletý Hyka ve videorozhovoru, který Golden Knights zveřejnili na svých oficiálních stránkách. "Je škoda, že jsme neuspěli, protože jsme nehráli špatně, ale bohužel jsme se střelecky neprosadili. Věřím, že v příštím zápase se to změní," doplnil účastník loňského mistrovství světa.

Hyka se stal po obráncích Jakubu Jeřábkovi (Montreal) a Janu Ruttovi a útočnících Davidu Kämpfovi (oba Chicago), Filipu Chytilovi (New York Rangers), Martinu Nečasovi (Carolina) a Filipu Chlapíkovi (Ottawa) sedmým českým debutantem v této sezoně NHL. Odehrál 11 minut a 37 vteřin, během nichž dvakrát vystřelil.

"Je super, když hrajete s pukem na holi, vypracujete si šance a dostanou se k vám odražené puky. Měli jsme šance, ale neproměnili je, ale příště to bude lepší a vyhrajeme," vyhlížel Hyka středeční utkání proti Calgary.

Hyka se skvěle předvedl v tréninkovém kempu. V pěti přípravných duelech nasbíral pět bodů za čtyři branky a jednu asistenci. Přesto se nedostal do kádru a putoval na začátku října na farmu. Na debut v soutěži v týmu, který s 82 body z 59 zápasů vládne celé lize, musel dlouho čekat a dočkal se až při druhé pozvánce. Před dvěma měsíci se po dvou dnech ještě vrátil na farmu a při duelu Vegas s Tampou Bay (4:3) zůstal jen na tribuně.

Tentokrát při nemoci Jamese Neala a zranění dalšího útočníka Pierrea-Édouarda Bellemarea naskočil hned po příchodu z farmy. Trenér Gerard Gallant mu dal šanci na minutu a 42 vteřin i v přesilových hrách.

"Byl jsem nervózní, protože jsem si zahrál přesilovku za nejlepší tým v lize, což je velká příležitost. Snažil jsem se předvést to nejlepší, sehráli jsme ji dobře. Pro mou kariéru je to skvělé," pochvaloval si Hyka, že konečně dostal příležitost.

Hyka strávil uplynulé tři sezony v Mladé Boleslavi a počátkem června podepsal s Vegas roční dvoucestnou smlouvu jako nechráněný volný hráč. Bývalého hráče švédského Färjestadu draftovalo v roce 2012 Los Angeles v šestém kole ze 171. pozice, ale nikdy s ním nepodepsalo smlouvu. V AHL v této sezoně nasbíral v 35 zápasech 34 bodů za 13 branek a 21 asistencí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud