20. února 2018 • 15:06

Němci v čele s Rydzekem ovládli olympijský závod sdruženářů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Němečtí sdruženáři si rozebrali všechny olympijské medaile v závodu na velkém můstku. Zvítězil úřadující mistr světa Johannes Rydzek před Fabianem Riesslem a Ericem Frenzelem, jenž před šesti dny na hrách v Pchjongčchangu získal zlato ze středního můstku. Nejlepším z kvarteta Čechů byl devatenáctý Tomáš Portyk.


Silná německá trojice se po skoku seřadila od čtvrtého do šestého místa a na vedoucího Japonce Akita Watabeho ztráceli od 24 do 34 vteřin. Závod rozhodli v závěrečném stoupání desetikilometrového běhu, stačil jim pouze Nor Jarl Magnus Riiber, ale ve finiši Němce o kompletní stupně vítězů nepřipravil. Nejlepší skokan dne Watabe doběhl pátý.

"Poslední metry byly neuvěřitelné. Pro německý sport to byl skvělý den," řekl Rydzek. "Trenér nám řekl, ať na trati spolupracujeme, abychom obsadili první tři místa. Něco takového se asi jen tak zopakovat nepovede," přidal Riessle. "Samozřejmě jsem chtěl vyhrát, jako o všichni ostatní. Ale i tak to byl skvělý den. Po skoku jsme věděli, že máme šanci všem ukázat sílu německého týmu," dodal Frenzel.

Na 26. místě skončil Miroslav Dvořák a oproti závodu na středním můstku si pohoršil o pět příček. Ondřej Pažout byl 37., Lukáš Daněk o dalších devět míst za ním.

Po skokanské části figuroval Portyk na osmnáctém místě. "Můstky mi tady nesedly, ale do závodu jsem se vyhecoval, uklidnil a předvedl nejlepší skoky. Nebyl tam stres. Závodní skok jsem zvládnul," hodnotil bývalý juniorský mistr světa.

V běhu chvilku bojoval o dvanácté místo, ale v závěru se propadl a dojel devatenáctý. "Jel jsem s nejlepšími běžci startovního pole. Tři a půl kola jsem vydržel a na konci mi došly síly, ale běžecky jsem se celkově zvedl. Je tam progres a doufám, že to tak bude dál," řekl jednadvacetiletý Portyk.

Devatenáctým místem si vylepšil olympijské maximum. "Chtěl jsem být jinde, jsem trošku zklamaný. Ale to tam bude vždycky, dokud nebudu první," řekl.

Německým sdruženářům se podařilo dobýt kompletní pódium podruhé v olympijské historii. Na hrách v Innsbrucku v roce 1976 se seřadili Ulrich Wehling, Urban Hettich a Konrad Winkler, přičemž první a třetí tehdy reprezentovali NDR.

Rydzek, Frenzel a Riessle dnes na ně navázali a i jejich zásluhou Německo soupeří s Norskem o pozici nejúspěšnější výpravy na hrách v Koreji. Obě mají po 11 zlatých medailích, Němci zatím v celkovém součtu vybojovali o šest cenných kovů méně.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud