20. února 2018 • 17:34

AFP: Curler Krušelnickij byl na OH pozitivně testován dvakrát

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Ruský curler Alexandr Krušelnickij byl během olympijských her v Pchjongčchangu pozitivně testován dvakrát dva dny po sobě. S odkazem na zdroj, jenž se podílí na vyšetřování dopingového případu bronzového medailisty ze soutěže smíšených dvojic, to uvedla agentura AFP. Krušelnickij ve svém prvním vyjádření po zveřejnění dopingového testu užívání zakázaných látek popřel.


Pětadvacetiletý curler, jenž získal při olympijské premiéře mixů bronz společně s manželkou Anastasií Bryzgalovovou, měl podle médií pozitivní test na meldonium. Jeho doping zatím není oficiální, Arbitrážní soud pro sport (CAS) pouze bez dalších podrobností uvedl, že s Krušelnickým zahájil řízení. Termín jeho slyšení ještě není určen.

To, že byl pozitivně testován dvakrát, by na curlerův případ nemělo mít vliv. Při dvou pozitivních testech během po sobě jdoucích dnů se prohřešky počítají jako jeden.

Krušelnickij ve svém prvním komentáři zveřejněném dnes na webu Ruské curlingové federace uvedl, že nikdy zakázané látky nebral a je striktně proti dopingu. "Pouze osoba postrádající zdravý rozum by užívala jakoukoli dopingovou látku, a zvlášť takovou jako meldonium, před olympijskými hrami, kde je testování na nejvyšší úrovni," řekl petrohradský rodák.

Jeho případ muže mít fatální důsledky pro ruské sportovce, kteří kvůli dopingovému skandálu z olympijských her v Soči startují v Koreji pod neutrální vlajkou. V sobotu zasedne výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru, jenž bude jednat o případném zrušení suspendace Ruského olympijského výboru. Rusové doufali, že by v případě bezproblémových her mohli při nedělním závěrečném ceremoniálu nastoupit už se státní vlajkou.

"Hluboce tohoto incidentu litujeme," uvedli dnes představitelé ruské olympijské delegace, kteří zahájili vlastní vyšetřování Krušelnického případu. "Plně respektujeme a sdílíme postoj nulové tolerance dopingu Mezinárodního olympijského výboru a Světové antidopingové agentury. Zavádíme veškerá nutná opatření k tomu, aby byli viníci pohnáni k zodpovědnosti," sdělili funkcionáři.

Mistři světa z roku 2016 Krušelnickij s Bryzgalovovou minulý týden v utkání o bronz porazili 8:4 Norsko, nyní však mohou o olympijskou medaili přijít.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud