21. února 2018 • 09:53

Krasobruslařka Peltonenová je třetí generací své rodiny na ZOH

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Finská krasobruslařka Emmi Peltonenová se postarala o to, že má její rodina již třetí generaci zastoupení na olympijských hrách. Její dědeček Esa Peltonen reprezentoval Finsko na čtyřech olympiádách od Grenoblu 1968 po Lake Placid 1980. Ville Peltonen, otec Emmi, na něj navázal čtyřmi starty v hokejovém národním týmu od Lillehammeru 1994 po Vancouver 2010. Získal stříbro v Turíně 2006 a tři bronzové medaile.


Představení osmnáctileté Emmi na hrách v Pchjongčchangu tak znamená devátý rodinný olympijský start. "Jsem na sebe opravdu hrdá, že mohu pokračovat v rodinném zapojení do olympiády. Je to něco velkého," řekla dvojnásobná finská šampionka, která byla devátá na lednovém mistrovství Evropy.

Ke krasobruslení se dostala, když její otec hrál na olympiádě v Turíně. "Bylo mi asi šest let a moje maminka mě překvapila, když mě vzala podívat se na závod krasobruslařek. V tu chvíli jsem se opravdu zamilovala do krasobruslení," vyprávěla Peltonenová, která koketovala také s gymnastikou a baletem.

Její dědeček ani otec, který je asistentem trenéra u hokejistů Bernu, s ní v Koreji nejsou. Doprovází ji dámská část rodiny - sestra Nelli, maminka Hanna, která bývala krasobruslařkou, a babička Seiga. Rodinní předchůdci na olympiádě jí ale před odjezdem do Asie radili, jak si olympijskou premiéru užít. "Řekli mi, že to může být jen jednou v životě, tak ať z toho zkusím dostat všechno. Chci tam jenom jít a užít si to. Vím, že moje rodina bude hrdá," uvedla Peltonenová.

V sezoně se připravuje doma ve Finsku a v létě tráví čas v Los Angeles u arménského kouče Rafaela Arutjunjana, který vede i českého reprezentanta Michala Březinu. V dnešním krátkém programu si navzdory pádu při trojitém rittbergeru bezmála o dva body vylepšila osobní rekord a z 18. místa postoupila do pátečních volných jízd.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud