21. února 2018 • 12:50

Smutek a zklamání. I tak můžeme být hrdí, zní po prohře s Českem z tábora USA

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velké zklamání prožívají hokejisté Spojených států amerických po čtvrtfinálovém vyřazení z olympijského turnaje od českého týmu. Američané mu byli vyrovnaným sokem, jenže nezvládli rozhodující samostatné nájezdy, v nichž nedali z pěti pokusů ani jediný gól. A turnaj pro ně skončil těsně před medailovými bitvami.



Američanů se naposledy netýkaly v Turíně 2006, kde naopak Češi dosáhli na bronz. Ve Vancouveru o čtyři roky později slavil zámořský tým stříbro, minule v Soči skončili američtí hokejisté čtvrtí. "Je těžké sledovat, jak všechno, pro co jste pracovali, je pryč kvůli jedinému gólu v nájezdech, ale to je hokej. Věřím ale, že i to pro nás bude zkušenost, z níž se poučíme a vrátíme se jako lepší hráči," prohlásil útočník Ryan Donato.

"Měli jsme za sebou hodně dobrý turnaj, ale dnes se nám bohužel nepovedlo dokončit práci poté, co jsme se díky Jimu Slaterovi vrátili do zápasu. Turnaj je otevřený, takže samozřejmě chcete hrát o medaile, ale my na ně bohužel nedosáhneme," mrzelo dalšího útočníka Bobbyho Butlera.

"Pokaždé, když prohrajete a vypadnete, je to hrozné. Zejména pak na olympijských hrách. Měli jsme své šance. Také jsme měli pár přesilovek a párkrát jsme nastřelili tyčku, v prodloužení tam byla střela z dobré pozice, ale bohužel. Všechno se to vyvinulo tak, že poslední střelec (Bobby Butler) musel dát, ale dnes jsme byli na té špatné straně," uvedl Jim Slater.

"Bylo nám jasné, že český tým předvede dobrý výkon. Ale také jsme věděli, že dobře budeme hrát i my. Porážka se Slovinci (v úvodu turnaje) byla pro nás budíčkem. Poté už jsme hráli dobře a bojovali. Myslím, že dnes jsme hráli natolik dobře, že jsme mohli vyhrát. I proto se teď každý z nás cítí strašně," dodal Slater.

Rulík slavil s Francouzem titul, teď mu předpovídá budoucnost. Má na to hrát NHL, říká
Video se připravuje ...

Jednatřicetiletý brankář Ryan Zapolski měl pocit, že na nájezdy nemuselo při troše štěstí na straně jeho týmu vůbec dojít. "Je to těžké vstřebat, když na olympiádě končíte takto. Měli jsme ale šance. Prodloužení jsme začínali přesilovkou... Dostat se tam lépe k nějaké dorážce, mohl z toho být gól a na nájezdy ani nedošlo."

Zapolski si při nájezdech nevedl špatně, z pěti pokusů českých hráčů ho překonal pouze Petr Koukal, jenže Pavel Francouz v protější brance nekapituloval ani jednou. "Je to obtížná situace. Nájezdy se mohou vyvinout jakkoliv. My jsme bojovali až do konce a dali do toho všechno. Byl to těsný zápas a já jsem hrdý na to, co jsme tady předvedli," prohlásil Zapolski.

"Být tady na olympiádě byla pro nás všechny úžasná příležitost a něco, nač bychom měli být všichni hrdí. Možná za nějakých deset patnáct let, až všichni s hokejem skončíme, tak to bude něco, na co budeme všichni vzpomínat. A kdo ví - třeba to bude i nejlepší moment v našich kariérách," přemítal Zapolski.

Také útočník Troy Terry se přes veškerý smutek snažil najít i pozitiva. "Tohle pro nás není konec, který jsme chtěli. Ale v tomto týmu jsem získal pár dalších bratrů. Velmi rychle jsme se stmelili a byli jsme také blízko úspěchu. Je to pro nás zkušenost na celý život," prohlásil Terry.

Góly

Domácí: 15:12. J. Kolář, 28:14. Kundrátek, . Koukal

Hosté: 06:20. Donato, 30:23. Slater

Sestavy

Domácí: Francouz (Furch) – Nakládal, Polášek, Mozík, J. Kolář, Vitásek, Kundrátek, O. Němec – M. Erat (C), Jan Kovář (A), D. Kubalík – Martin Růžička, Mertl, Červenka – Radil, Koukal, Sekáč – Řepík, Horák, Birner – T. Zohorna.

Hosté: Zapolski (Maxwell) – Gunderson, Sanguinetti, Welch (A), Gilroy (A), Billins, Blum, Wisniewski – Ch. Bourque, Greenway, B. Gionta (C) – Little, Roe, O'Neill – Donato, Arcobello, Terry – Stoa, McCarthy, B. Butler – Slater.

Rozhodčí

Gouin (CAN), Öhlund (SWE) – Kaderli (SUI), Sormunen (FIN)

Stadion

Hokejové centrum Kangnung

Petr Koukal se stal jediným úspěšným penaltovým střelcem
Petr Koukal se stal jediným úspěšným penaltovým střelcem

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud