21. února 2018 • 15:42

Björgenová chce svůj rekord vylepšit o zlato ze závodu na 30 km

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Běžkyně na lyžích Marit Björgenová věří, že čtrnácti medailemi její rekordní olympijská bilance ještě nekončí. Sedmatřicetiletá Norka by na hrách v Pchjongčchangu ještě ráda získala zlato v nedělním závěrečném závodě na 30 kilometrů s hromadným startem.


Björgenová díky dnešnímu třetímu místu ve sprintu dvojic navázala v Koreji na bronz ze závodu na 10 kilometrů, stříbro ze skiatlonu a zlato ze štafety. Celkem má na kontě čtrnáct olympijských medailí a v historickém pořadí se osamostatnila na prvním místě. Dosud o rekord dělila s biatlonistou Olem Einarem Björndalenem.

"Jednou se mi o překonání tohoto rekordu zdálo. Ale ještě není konec. Přijela jsem sem bojovat o zlato v závodě jednotlivkyň a ještě ho nemám. Mám ale pořád šanci ho získat. Tak uvidíme," řekla Björgenová novinářům. "Ale jsem spokojená, že jsem zatím získala medaili v každém závodě, ve kterém jsem startovala," uvedla.

Björgenová si zatím svou výjimečnost v olympijské historii prý neuvědomuje. "Pořád mi to nejde do hlavy. Myslím, že až ukončím kariéru, tak budu mít dost času podívat se zpátky na všechno, co jsem dokázala," prohlásila s tím, že za čtyři roky na hrách v Pekingu už určitě startovat nebude.

"Kdyby mi někdo v roce 2002 řekl, že o šestnáct let později budu pořád závodit, myslela bych si, že je to nemožné. No a vidíte, pořád bojuju o medaile," uvedla Björgenová.

Její rekord by podle ní mohl v budoucnu ohrozit jednadvacetiletý krajan Johannes Hösflot Klaebo, který v Pchjongčchangu získal tři zlaté medaile. "Je to mladý kluk a všechno má před sebou. Získal tady tři zlata a to je neuvěřitelné. Budoucnost patří jemu a asi o něm ještě hodně uslyšíme," prohlásila.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud