21. února 2018 • 16:51

Růžička: Proti USA jsme byli lepší, s Rusy půjde o otevřený zápas

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Zcela zasloužený postup vybojovali podle kouče Vladimíra Růžičky čeští hokejisté ve čtvrtfinále olympijského turnaje v Pchjongčchangu proti týmu USA. Dalším soupeřem bude hlavní favorit na zlato - mužstvo olympijských sportovců z Ruska. Růžička věří, že šance jsou velmi vyrovnané.


"Myslím, že jsme postoupili zaslouženě, protože jsme byli lepším celkem než USA a měli jsme více ze hry. Hráli jsme rychlý, aktivní hokej a přišlo mi, že jsme byli lepší i bruslařsky," řekl ČTK z pozice osloveného experta bývalý trenér národního týmu a současný kouč extraligového Chomutova.

"Samozřejmě je výborný, když máte za sebou takového gólmana, jakým je Pavel Francouz," vyzdvihl Růžička brankáře Čeljabinsku. Sám to ostatně zažil na vlastní kůži v Naganu, kdy se vítězný tým vezl na vlně fantastických výkonů Dominika Haška.

Čtyřiapadesátiletý Růžička, který ze střídačky dovedl český tým ke zlatu na MS v roce 2005 a velmi překvapivě pak i v roce 2010, nechtěl hodnotit a porovnávat čtvrtfinálový výkon s těmi, které Češi podávali v základní skupině. Tam třikrát vyhráli a dosud tak nenašli na turnaji přemožitele; po čtvrtfinále jsou jediným neporaženým týmem ze všech dvanácti účastníků.

"Tohle byl trochu jiný zápas. Hraje se jinak než v těch utkáních ve skupině. Samozřejmě, i když se snažíte neudělat chyby, nějaké přijdou, ale záleží na tom, zda soupeř využije, nebo ne," podotkl Růžička.

Souboje s USA mívají v posledních letech podobný obrázek a často i skóre po vypršení základní hrací doby. "Záleží samozřejmě na složení těch týmů, zda jsou tam hráči z NHL a podobně. Tak jako tak jsou ale zámořské týmy hodně bruslivé a hrají důrazný hokej, i když tam hráče z NHL nemají. Kanada ukázala ve skupině to samé, také hraje velmi dobře," řekl Růžička.

Přestože vyzdvihl Francouze, další individuality, jež ho zaujaly, nechtěl jednotlivě zmiňovat. "Máme celkově kompaktní mužstvo s výborným brankářem, což je strašně důležité," prohlásil Růžička.

"Musím říct, že jsem hrozně rád za naše hráče, že postoupili mezi nejlepší čtyřku. A hrozně rád za český hokej, protože není úplně normální to, že máme dva roky po sobě týmy tak daleko v Lize mistrů, že hrajeme velmi slušně na velkých akcích, přesto odevšad zaznívá jen kritika a negativní hodnocení, co je špatně," zdůraznil Růžička.

Je přesvědčený, že tým vedený kouče Josefem Jandačem může jít do pátečního boje o finále bez zbytečných obav. "Vyhlídky pro zápas s Ruskem? Sborná samozřejmě hraje na turnaji velmi dobře, ale i oni jsou k poražení," věří Růžička.

"Rozhodovat budou určitě brankáři. Tam bychom mohli mít výhodu, protože Pavla Francouze považuju za nejlepšího brankáře na turnaji," uvedl Růžička. "Myslím, že to bude co do postupových naději hodně otevřený zápas. Když Rusáci odskočí o jeden dva góly, je to s nimi pak těžké, ale pokud se jim naopak nedaří a třeba dostanou i první gól, začnou být nervózní," nastínil postupový recept.

Velkým šokem bylo pro zkušeného kouče vyřazení obhájců stříbra Švédů v prodloužení dnešního čtvrtfinále s Německem. "To je až neuvěřitelný," pousmál se Růžička. "To by mě vážně nikdy nenapadlo, že se může ve čtvrtfinále olympiády něco takového stát," doplnil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud