22. února 2018 • 09:07

Hokejistky USA porazily Kanadu v nájezdech a slaví po 20 letech

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejistky USA vyhrály po 20 letech olympijské hry, ve finále turnaje v Pchjongčchangu zdolaly obhájkyně zlata z Kanady 3:2 po samostatných nájezdech. Navázaly tak na triumf svých předchůdkyň z premiéry ženského hokeje v Naganu.


Kanaďanky, které usilovaly o páté zlato za sebou, v utkání prohrávaly, ale vývoj zápasu otočily a pak je dělilo necelých šest a půl minuty od toho, aby prodloužily kralování pod pěti kruhy. Jenže Monique Lamoureuxová-Morandová vyrovnala a její dvojče Jocelyne Lamoureuxová-Davidsonová rozhodla finálové drama v šesté sérii samostatných nájezdů.

Velké rivalky, jež se kromě Turína 2006, kde skončily Američanky třetí, utkaly ve všech olympijských finále od Nagana 1998, šly do souboje o zlato se zkušenostmi z duelu ve skupině, který vyhrály Kanaďanky 2:1. První velkou příležitost měla dorážející Jennerová, ale americká brankářka Rooneyová byla pozorná. Další příležitosti měly na kanadské straně Rougeauová a Poulinová, ale 26 vteřin před koncem první třetiny šly do vedení Američanky, když Knightová využila přesilovku.

Úvod druhé části přinesl obrat. Po 22 odehraných minutách vyrovnala Irwinová a v 27. minutě promluvila do vývoje skóre Poulinová, která úspěšně zakončila bez přípravy z kruhu pro vhazování. Lamoureuxová-Davidsonová nevyužila velkou šanci na vyrovnání, ale stejně dopadly na druhé straně i Nurseová a Johnstonová.

Třetí dějství načala ve velké šanci Deckerová, brankářka Szabadosová ale těsné vedení Kanady udržela. V 54. minutě Staceyová nepřetavila v gólovou tečku přečíslení, vzápětí Kanaďanky špatně vystřídaly a ze sóla je potrestala Lamoureuxová-Morandová. V 56. minutě ještě Kanaďanky faulovaly, ale rozhodnutí v přesilovce nepřišlo.

Skromný výčet šancí v dvacetiminutovém prodloužení otevřelo přečíslení Američanek tři na dvě, které zakončila z ideální pozice Panneková těsně vedle. Hra čtyři na čtyři svědčila více obhájkyním stříbra, jenže mimo tyče skončila i pohotová teč Cameranesiové. Szabadosová se pak blýskla zákrokem vyrážečkou, když se na ni řítila Kellerová.

Během závěrečných 95 vteřin prodloužení měly Kanaďanky velkou šanci rozhodnout v přesilovce, příležitost Fortinové ale gólem neskončila a došlo na nájezdy. Na úvodní trefu Marvinové, která rozjásala americkou střídačku, odpověděla ve druhé sérii Agostaová. Čtvrtou sérii načalo parádní zakončení jednoruč v podání Daoustové, jenže Kesselová okamžitě vyrovnala. V šesté sérii si oba týmy prohodily pořadí a začínaly Američanky: Lamoureuxová-Davidsonová proměnila, Agostaová podruhé už ne.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud