22. února 2018 • 10:42

Mílař Holuša ve třiceti letech zažívá největší školu v životě

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Třicetiletý mílař Jakub Holuša v nové polské tréninkové skupině získává nové zkušenosti. K běhání musel přidat deset hodin týdně různého doplňkového tréninku. Většinu času tráví pod vedením polského kouče Tomasze Lewandowského na soustředěních nebo jezdí po závodech. Doma bývá maximálně dva týdny v kuse. Společnou přípravu s Marcinem Lewandowským, mistrem Evropy v běhu na 800 metrů z roku 2010 a aktuálním halovým evropským šampionem na patnáctistovce, si pochvaluje.


Pátý muž loňského mistrovství světa v Londýně se pro změnu rozhodl po skončení uplynulé sezony. V lednu strávil s novými parťáky, mezi nimiž je také úřadující mistryně Evropy v běhu na 1500 metrů Angelika Cichocká, měsíc na soustředění v Austrálii.

"Jsem nadšený. Je to úplně něco jiného. Myslím si, že je to mnohem víc profesionální jak tréninkem, tak přístupem. Oni absolutně dělají všechno pro to, aby byli nejlepší na světě. Je tam skvělá atmosféra," vykládal ČTK a Deníku v neděli po zisku domácího halového titulu na 1500 metrů.

Změnila se struktura jeho běžecké přípravy, ale hlavní rozdíl je v intenzivnějším zařazování dalších prvků do přípravy. "Začal jsem dělat spoustu doplňkového tréninku, jako je posilování, posilování středu těla, strečink, různá balanční cvičení a tak dále. Tomu se věnují hodně, což pro mě je třeba o deset hodin víc tréninku než doposud. Celkově je to úplně jiná liga. Já jsem třicetiletý běžec, ale troufám si říct, že tohle je pro mě největší škola, jakou jsem kdy zažil," popisoval.

Zatímco pod vedením Jiřího Sequenta trénoval sám, tentokrát může těžit ze spolupráce s trenérovým bratrem Marcinem Lewandowským. "Jsme dva světoví běžci na stejné úrovni, a když si představíte, jak to vypadá v tréninku, tak to je úplná bomba. Navzájem se hecujeme, navzájem si pomáháme. Potáhneme si a jsme schopni ten trénink dostat mnohem dál, než kdybychom ho trénovali sami. To je obrovské plus," řekl.

Doma takové podmínky nikdy neměl. "Vždycky jsem snil o tom mít kvalitní sparing, kvalitní skupinu, ale bohužel se ji v Česku nepodařilo vybudovat," poznamenal Holuša.

Díky času 3:37,91 z mítinku v Toruni, kterým jen o 23 setin zaostal za vlastním českým rekordem, se kvalifikoval na halové mistrovství světa v Birminghamu. Považuje to za obrovský úspěch, protože tělo se musí novému tréninku přizpůsobit.

"Já jsem nesmírně šťastný, že se takhle rychle povedlo zaběhnout takhle kvalitní čas a že vůbec na mistrovství světa jedu. Protože abych řekl pravdu, my jsme to nějak nehrotili. Nebyl to cíl, že bych měl běhat rychle už v hale," řekl.

Pro Holušu to bude šesté halové mistrovství světa za sebou, před dvěma lety v Portlandu získal stříbro na patnáctistovce. "Věřím, že když budu mít formu, minimálně finále se povede," naznačil své ambice pro Birmingham. Rozběhy mužské patnáctistovky jsou na programu v sobotu 3. března, finále o den později.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud