23. února 2018 • 14:00

Biatlonisté průběžné vedení neudrželi a dojeli ve štafetě sedmí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čeští biatlonisté obsadili v závěrečné štafetě na 4x7,5 kilometru na olympijských hrách v Pchjongčchangu sedmé místo. Ondřej Moravec po úvodním úseku předal na sedmém místě, Michal Šlesingr dokonce po polovině závodu vytáhl tým do čela, ale na třetím úseku selhal při své premiéře v Koreji Jaroslav Soukup. Musel na jedno trestné kolo a srazil české kvarteto na šestou příčku. Finišman Michal Krčmář si po dalším trestném okruhu ještě o pozici pohoršil.


Nečekané zlato získali Švédové, kteří potvrdili výbornou formu na biatlonových tratích v Koreji. Z mužských štafet dosud měli pod pěti kruhy jen jeden bronz z roku 1968. Druhé místo obsadilo Norsko a třetí dojelo Německo.

Čeští biatlonisté dlouho útočili na stupně vítězů a na překonání nejlepšího olympijského výsledku, jímž je páté místo z roku 2002. I tak reprezentační kvarteto v posledním závodě v Pchjongčchangu vylepšilo jedenáctou příčku ze Soči.

Českou štafetu netradičně rozjížděl trojnásobný medailista ze Soči Moravec, který v Koreji na cenný kov nedosáhl. Na trati mu dobře jely lyže a na druhou střelbu za sebou přivezl celé startovní pole. Musel však třikrát dobíjet a Šlesingrovi předal jako sedmý se ztrátou necelých 35 sekund.

Druhý z českého kvarteta si na trati vedl výborně a zazářil na druhé střelecké položce. Zvládl ji bezchybně a dostal český tým na senzační první místo. V závěru svého úseku navíc náskok ještě zvýšil a Soukup vyběhl do svého premiérového vystoupení v Koreji s náskokem 16 sekund.

Pětatřicetiletý veterán si však asi olympijskou rozlučku představoval jinak. Po střelbě vleže ještě vedení těsně udržel, ale na "stojce" naprosto propadl a musel na trestné kolo. Česká štafeta po nadějném začátku ztratila kontakt s čelem a Soukup dojel na předávku jako šestý s téměř dvouminutovou ztrátou.

Stříbrný medailista z úvodního sprintu Krčmář ještě dokázal po střelbě vleže posunout české kvarteto o pozici vpřed, jenže při závěrečné položce musel stejně jako Soukup na trestné kolo.

Poslední střelba rozhodla i o vítězi štafety. V přímém souboji o zlato ukázal lepší nervy Švéd Fredrik Lindström, zatímco Emil Hegle Svendsen z Norska musel na trestný okruh. Švédové jako jediní z celého startovního pole trestné kolo nemuseli absolvovat. Třetí Němci třikrát kroužili, přesto jim to stačilo k bronzu.

Česká biatlonová výprava si z Koreje odveze dvě medaile z úvodních sprintů - Krčmář získal stříbro a Veronika Vítková bronz.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud