23. února 2018 • 17:34

Gavrikov: Nejdůležitější krok je ten poslední, zároveň i nejtěžší

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Ruští hokejisté mají obrovskou příležitost vyhrát po 26 letech olympijské hry. Jako hlavní favorit turnaje v Pchjongčchangu zvládli překonat i semifinálovou překážku v podobě českého týmu a nyní je může připravit o zlato už pouze Německo, jež šokovalo hokejový svět a zdolalo obhájce prvenství Kanaďany.


Rusové naposledy zvládli finále v Albertville 1992, kdy porazili Kanadu. Šest let nato v Naganu rozhodl jediný gól o slavném triumfu Čechů. Další šance přichází až nyní, přestože dres sborné během mezidobí neúspěšných pokusů oblékla řada nejzářivějších hvězd. "Nejdůležitější krok je ten poslední. A zároveň je to také ten nejtěžší," varoval před předčasným optimismem obránce Vladislav Gavrikov.

V podobném duchu hovořili po vítězství 3:0 také ostatní členové "Rudé mašiny". "Pořád zbývá ještě jeden zápas," zdůraznil kapitán mužstva Pavel Dacjuk, jenž má ve své bohaté sbírce úspěchů a trofejí bronz ze Salt Lake City 2002. "Jsme ve finále; splnilo se nám tak něco, oč jsme usilovali poslední čtyři roky," řekl kouč Oleg Znarok.

Gavrikov se do děje zapsal velmi zásadní trefou na 2:0, která přišla jen 27 sekund po vedoucí brance Nikity Guseva a Čechům sebrala hodně větru z plachet. "Nejdůležitější na tom bylo, že jsme ten gól dali. Prostě se to takhle seběhlo. V takové fázi turnaje není vůbec důležité, kdo skóroval. Nejdůležitější je nějaké góly dát a vyhrát," prohlásil Gavrikov.

A připustil i předzápasovou nervozitu. "Myslím si ale, že je to pochopitelné. Cítíte tu porci zodpovědnosti, která vyvolá určitý tlak, ale po první třetině, jež byla zejména velkým bojem ve středním pásmu, už jsme se zklidnili. Pak jsme dali i nějaké góly a ve třetí třetině si hlavně dávali pozor, aby nám někdo neujel do brejku," řekl Gavrikov.

Češi se za žádných okolností nevzdávali, ale snížení a gólu naděje se nedočkali. "Hráli opravdu dobře, rychle bruslili a předvedli spoustu kombinací. Byl to napínavý duel. Každý se bál udělat nějakou chybu, takže o to důležitější bylo skórovat jako první, i když jediný gól sám o sobě není ještě rozhodující," uvedl Pavel Dacjuk, jenž měl právě ve vítězné trefě prsty, když připravil skvělou pozici pro Nikitu Guseva.

Tradičně stručně zhodnotil duel kouč Znarok. "Češi nás trochu tlačili, takže jsem se samozřejmě snažili vedení navýšit. Jestli byl pro nás problémem Pavel Francouz? Když se podíváte na výsledek, tak uvidíte odpověď, které je 'ne'. Konec dobrý, všechno dobré," prohlásil Znarok.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud