23. února 2018 • 19:43

Němci si užívají senzační postup a nevzdávají se šance na zlato

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Před čtyřmi roky hokejisté Německa na olympijských hrách v Soči po neúspěšné kvalifikaci chyběli, nyní slaví pod pěti kruhy v Pchjongčchangu historický úspěch. Po dvou bronzech z let 1932 a 1976 mají po semifinálové výhře nad Kanadou 4:3 jisté minimálně stříbro a v neděli budou proti týmu Ruska bojovat o zlato.


"Po zápase se Švédskem víme, že je všechno možné," nevzdává se šance na triumf proti největšímu favoritovi útočník Dominik Kahun. Dvaadvacetiletý rodák z Plané, který je odchovancem Mariánských Lázní, prožívá se svými spoluhráči životní úspěch.

Němci sice v základní skupině po prohrách s Finskem (2:5) i Švédskem (0:1) uhráli jen dva body díky vítězství nad Norskem (2:1 po samostatných nájezdech), ale v kvalifikaci play off zdolali v úterý Švýcarsko (2:1 v prodloužení) a ve středu ve čtvrtfinále Švédsko (4:3 v prodloužení). Proti Kanadě poprvé na turnaji uspěli už v základní hrací době.

"Myslím, že polovina týmu na ledě brečela, protože jsme se zapsali do historie. Ještě pořád si to pořádně neuvědomujeme. Ale ukazuje to, jaké máme mužstvo. Hráli jsme jeden za druhého a je to prostě neuvěřitelné," prohlásil Kahun působící v Mnichově.

Němci dokázali vytěžit ze všech papírových outsiderů nejvíce z toho, že se turnaj hraje poprvé od roku 1994 bez hvězd NHL a tím se stal vyrovnanější pro více týmů. A Němci chtějí nechat všechno na ledě i proti Rusku.

"Jdeme do finále bez jakéhokoliv tlaku. Rusové jsou favorité, to všichni vědí. Když prohrajeme, budeme mít stříbro. Kdo by si pomyslel, že tady získáme medaili? Ale uděláme všechno pro zlato, bez stresu předvedeme to nejlepší, co v nás je," dodal Kahun.

Jako jediný z německého kádru má zkušenost s finálovým duelem na velké mezinárodní akci obránce Christian Ehrhoff. V dresu Výběru Evropy se dostal na Světovém poháru v Torontu v září 2016 do boje o triumf proti Kanadě. Musel tehdy strávit prohru proti týmu se všemi osobnostmi z NHL 0:2 na zápasy.

Zatímco na turnaji pořádaném NHL měl jen malou německou vlaječku na dresu, teď si pětatřicetiletý obránce Kolína nad Rýnem užívá úspěch v barvách své rodné země. "Každý se baví o roce 1976. V dalších padesáti letech budu všichni mluvit o tomto týmu," těšilo kapitána, že dokázal se svými spoluhráči překonat úspěchy předchůdců.

Teď sehraje Ehrhoff třetí finále na velké mezinárodní akci a první výhra by ještě posunula hranice senzace, která se Němcům podařila. "Ano, proč ne? Proč bych se to nemohlo podařit nám," doplnil Ehrhoff, který v NHL za San Jose, Vancouver, Pittsburgh, Los Angeles a Chicago sehrál 789 zápasů a dalších 73 utkání absolvoval v play off.

Kouč Marco Sturm byl z úspěchu také zaskočený. "Je to úžasný pocit. Já stále hledám slova. Jsem na kluky strašně pyšný. Tvrdě bojovali. Nevěděl jsem, co ode dneška čekat. Bylo velké očekávání a tlak. Nikdy jsme v takové situaci nebyli, ale kluci se s tím vyrovnali skvěle," prohlásil Sturm.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud