24. února 2018 • 07:14

Ledecká má druhé zlato, na snowboardu potvrdila roli favoritky

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Ester Ledecká je dvojnásobnou olympijskou vítězkou. Na hrách v Pchjongčchangu po zlatu v lyžařském super-G vyhrála i paralelní obří slalom na snowboardu, kde byla velkou favoritkou na titul. Ve finále porazila o 46 setin sekundy Němku Selinu Jörgovou.


Ledecká v obřím slalomu na snowboardu vyhrála pět ze šesti závodů aktuální sezony Světového poháru. Při olympijské soutěži s převahou ovládla kvalifikaci a větší komplikace nepřipustila ani ve vyřazovacích jízdách.

V prvním kole o 71 setin porazila obhájkyni olympijského zlata Patrizii Kummerovou ze Švýcarska. Ve čtvrtfinále pak oplatila Rakušance Daniele Ulbingové porážku z finále neolympijského slalomu na loňském MS, předstihla ji bezmála o sekundu.

V úvodu semifinále na ni útočila Němka Ramona Theresia Hofmeisterová, ale pak ji Ledecká předstihla a soupeřka pod tlakem chybovala a upadla. Ve finále v oblíbené červené dráze měla od začátku mírný náskok před další Němkou Jörgovou, který postupně navyšovala.

Ledecká se do dějin olympijských her zapsala jako první žena, která získala na jedněch hrách dvě zlata v odlišných sportech. Mezi muži to v minulosti dokázali dva, a to před téměř stoletím a shodně v běhu na lyžích a severské kombinaci. Prvním byl Nor Thorleif Haug na premiérových ZOH v Chamonix 1924, o čtyři roky později ve Svatém Mořici ho napodobil krajan Johan Gröttumsbraaten.

Bronz v Pchjongčchangu získala Hofmeisterová, protože v souboji o třetí místo upadla Ruska Aljona Zavarzinová. Mezi muži triumfoval Švýcar Nevin Galmarini, druhý skončil domácí Korejec I Sang-ho.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud