24. února 2018 • 16:21

Čeští hokejisté jsou opět bez medaile, Kanadě podlehli 4:6

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čeští hokejisté nezvládli na olympijském turnaji v Pchjongčchangu zápas o třetí místo a po porážce s Kanadou 4:6 zůstali na velké akci opět bez medaile. Posledním cenným kovem zůstává bronz z mistrovství světa 2012. Bitvu o třetí příčku ztratili čeští hokejisté i na světových šampionátech v Minsku 2014 a v Praze o rok později. Poslední olympijskou medailí je bronz z Turína 2006.


Neúspěšní obhájci zlata ze Soči a Vancouveru Kanaďané vykročili za bronzem již v první třetině, kterou vyhráli 3:1. Po dvou gólech vítězů dali kapitán Chris Kelly a další útočník Andrew Ebbett, za poražené se prosadil dvakrát Roman Červenka, jednou Martin Růžička a Jan Kovář.

Tým trenéra Josefa Jandače začal svižně a ve čtvrté minutě měl první slibnou možnost Kovář, ale gólman Poulin, jenž nastoupil opět místo zraněného Scrivense, se nenechal překvapit. Chvilku poté si poradil i s Radilovou tečí.

Na konci deváté minuty odstartoval při první přesilovce zápasu divokou pasáž úvodní trefou Ebbett, jenž tečoval puk těsně před Francouzem. Vyloučený hříšník Růžička ale už po 16 vteřinách odčinil svůj faul a zblízka vyrovnal.

Uběhlo jen 15 sekund a kotouč ze vzduchu sklepl nechytatelně Kelly. Aktivní Růžička se snažil opět vyrovnat, jenže místo toho prostrčil Kozun puk na Kellyho a ten překonal Francouze potřetí.

Druhé dějství bylo klidem před gólovou bouří, která následovala v poslední třetině. Největší šance v něm měli Kanaďané. V krátkém sledu najížděli na Francouze Ebbett, který neuspěl s blafákem do bekhendu, po něm pak ze sóla neuspěl ani Bourque.

Ve 45. minutě byl gólu blízko tečující Kubalík. Po Růžičkově ráně měl obrovskou příležitost při dorážce Červenka, který ale z ideální pozice nenašel recept na překonání Poulina. Místo snížení se opět mezi střelce zapsal Ebbett, ale Čechům dal naději Kovář po Horákově akci.

V 50. minutě dala Kanada pátý gól díky Kellymu a zdálo se být vše jasné, ale Jandačův tým se nevzdal. Kapitán Erat dal svůj první gól na turnaji, jenže ten nebyl po výzvě kanadské střídačky překvapivě uznán kvůli postavení clonícího Zohorny na hranici brankoviště.

Místo záblesku naděje přidal Wolski trefu na 6:2 pro Kanadu. Odpověděl po 63 vteřinách Červenka a zkoumalo se opět video. I když se zdálo, že puk zasáhl nad horní tyčkou, tentokrát se sudí u záznamu celé situace shodli na platnosti dosažené trefy.

Na celém turnaji skvěle hrající Červenka symbolicky uzavřel i účet zápasu v přesilovce, kterou český tým umocnil hrou bez brankáře. V té pak i pokračoval, kontaktní gól ale nepřišel. Odvetu za zápas ve skupině tak úspěšně zvládla Kanada a mohla i bez hráčů NHL slavit bronz.

Kanaďané získali již šestou olympijskou medaili od her v Albertville 1992, kde brali stříbro. Stejně si vedli dva roky poté v Lillehammeru. Až na vrchol došel zámořský tým v Salt Lake City 2002 a pak ve Vancouveru a v Soči. V Naganu 1998 byla Kanada čtvrtá, v Turíně 2006 až sedmá.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud