25. února 2018 • 04:43

Německý pilot Friedrich ovládl i čtyřboby a má zlatý double

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Německý pilot Francesco Friedrich vyhrál olympijskou soutěž čtyřbobů a po triumfu ve dvoučlenných týmech získal druhé zlato. O stříbro se v Pchjonhčchangu podělily druhá posádka Němců Nica Walthera a domácí Korea s pilotem Won Jun-čongem.


Sedmadvacetiletý Friedrich potvrdil roli největšího favorita a ovládl olympijské hry stejně jako loňské mistrovství světa v Königsee. Zatímco v dvojbobech se musel v pondělí o zlato dělit s Kanaďanem Justinem Krippsem, královskou disciplínu vyhrál s obřím náskokem 53 setin sekundy.

Němci díky Friedrichovi a Miriamě Jamankaové podruhé v historii zvítězili ve všech třech bobových soutěžích. Naposledy se jim to podařilo v roce 2006 v Turíně, kde triumfovali Sandra Kiriasisová a André Lange. Právě Lange byl před 12 lety zároveň posledním pilotem, jenž vyhrál na jedněch hrách oba závody. Na zlatý bobový double dosáhl sice v roce 2014 v Soči domácí Alexandr Zubkov, ale kvůli dopingové aféře v ruském sportu byl loni v listopadu diskvalifikován.

Pro obě české posádky skončila soutěž už po třetí jízdě. Olympijský debutant v roli pilota Dominik Dvořák v ní klesl na 21. pozici a na poslední postupovou příčku do finálové jízdy pro dvacet nejrychlejších ztratil jednu desetinu sekundy. Jan Vrba byl na své třetí olympiádě čtyřiadvacátý.

Friedrich si vybudoval komfortní náskok díky nejrychlejším časům v prvních třech jízdách a ve finále mu stačilo k potvrzení triumfu třetí místo. V dramatickém souboji o stříbro zlikvidoval Walther v poslední jízdě ztrátu sedmi setin na průběžně druhé Korejce, kteří využili domácí dráhy k zisku první bobové medaile v historii.

Německo díky Friedrichovi získalo v Pchjongčchangu už 14. zlato a vyrovnalo historický rekord Kanady z domácích her ve Vancouveru 2010. Zároveň se německá výprava dostala do čela medailového hodnocení na těchto ZOH před Norsko, které má o jedno zlato méně. Obě země mají dnes ještě šanci na jednu zlatou medaili - Norové v závodě běžkyň na lyžích na 30 km a Němci ve finále hokejového turnaje proti Rusku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud