25. února 2018 • 15:10

Můžeme být všichni pyšní, řekl německý kouč Sturm

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Němečtí hokejisté byli blízko toho, aby napodobili slavný americký "Zázrak na ledě" z roku 1980 z Lake Placid. Tým USA, složený z hráčů z univerzitních týmů, tehdy zdolal suverénní Sovětský svaz a dosáhl na olympijské zlato. Svěřence trenéra Marca Sturma dělilo v Pchjongčchangu za stavu 3:2 od senzačního finálového triumfu 56 sekund, ale pak dostali gól při vlastní přesilovce a nakonec prohráli s Ruskem 3:4 v prodloužení.


Přestože Němci dosáhli stříbrem nečekaného historického počinu, museli se vyrovnávat s velkým zklamáním. "Je to pro nás teď trošku těžké, protože všichni víme, že jsme mohli zápas vyhrát," řekl Sturm.

"Ale takový je hokej. Tak to chodí. Všichni jsme si původně mysleli, že budeme sledovat finále už doma z gauče. Ale jsme tady, vezeme si domů stříbro a můžeme na to být všichni pyšní," uvedl německý kouč, jehož výběr překonal bronzová umístění z let 1932 v Lake Placid a 1976 v Innsbrucku.

Němci ve čtvrtfinále vyřadili Švédsko, v semifinále Kanadu, a přestože jejich příběh neměl pohádkový konec, Sturm si druhého místa velice vážil. "To se stává jednou za život. Tito kluci došli tak daleko. Bohužel jsme nezískali zlato, ale přivézt domů medaili je něco výjimečného," uvedl devětatřicetiletý útočník, který vede národní tým třetí sezonu.

Sturm přiznal, že když šli Rusové za stavu 3:2 pro jeho tým po faulu Sergeje Kalinina do oslabení, ani nijak nejásal. Sborná posléze sáhla k power play a Nikita Gusev vyrovnal. "Říkal jsem si: Ale ne... Už jsem takové situace viděl. Při přesilovce automaticky myslíte jinak a soupeř do toho jde i tak po hlavě. Bohužel, takový je hokej, ale stříbro je skvělé," dodal Sturm.

K historickému úspěchu pomohl Německu i fakt, že se pod pěti kruhy poprvé od roku 1994 nepředstavili hráči z NHL. "Nikdo jsme nevěděli, jak to bude bez nich vypadat. I tak to byl kvalitní turnaj. Ale věřím, že se v budoucnu na olympijské hry hokejisté z NHL zase vrátí," prohlásil bývalý hráč San Jose, Bostonu, Los Angeles, Washingtonu, Vancouveru a Floridy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud