14. března 2018 • 13:56

Závod psích spřežení Iditarod má potřetí norského vítěze

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Slavný závod psích spřežení Iditarod na Aljašce vyhrál Joar Leifseth Ulsom. Povedlo se mu to jako druhému Norovi v historii po Robertu Sörliem, který zvítězil v letech 2003 a 2005. Americkou hegemonii v závodě narušil vedle nich už jen Švýcar Martin Buser, čtyřnásobný šampion.


Ulsom se dostal do čela závodu v pondělí poté, co francouzský rodák Nicolas Petit ve sněhové bouři sjel z trasy. Podle svých slov neměl tušení, že před ním nikdo není. "Je to neuvěřitelné, že jsem to dotáhl. Nevím, co říct. Neskutečné," uvedl jednatřicetiletý Nor v cíli v Nome.

Se svými osmi psy urazil zhruba 1600 kilometrů dlouhou trasu za devět dní a 12 hodin. Výrazně zaostal za traťovým rekordem, který loni vytvořil při svém třetím vítězství Američan Mitch Seavey výkonem osm dní, tři hodiny, 40 minut a 13 vteřin.

Prvenství se Ulsom dočkal na šestý pokus. V roce 2013 získal cenu pro nejlepšího nováčka, jeho dosavadním maximem byla čtvrtá místa z roku 2014 a loňska. Za vítězství obdržel prémii 50.000 dolarů (milion korun), o třetinu menší než loni Mitch Seavey, neboť organizátoři přišli o hlavního sponzora a potýkají se s finančními problémy.

Mezi účastníky chyběl čtyřnásobný vítěz Dallas Seavey, jehož psi měli při loňském ročníku pozitivní dopingový test. O druhé místo nepřišel, ale na protest proti loňské události letos nestartoval, protože tvrdí, že psům zakázanou látku proti bolesti nepodal.

O českou stopu v Iditarodu se opět postarala Misha Wiljesová. Rodačka z Prahy, která od roku 2003 žije a chová tažné psy ve vesničce Willow, je stejně jako téměř všichni závodníci ještě na trati. Pohybuje se v páté desítce pořadí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud