17. března 2018 • 12:28

Glóby v SP běžců na lyžích určí až poslední závody sezony

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Až závěrečný závod sezony definitivně rozhodne o celkových vítězích Světového poháru v běhu na lyžích. Dnešní závody s hromadným startem klasickou technikou ve Falunu vyhráli Finka Krista Pärmäkoskiová a Rus Alexandr Bolšunov. Norská obhájkyně velkého křišťálového glóbu Heidi Wengová a její krajan Johannes Hösflot Klaebo vedou průběžné pořadí, ale zisk trofeje budou muset potvrdit v nedělních stíhacích závodech. Pro Klaeba by to neměl být problém, neboť vede o 249 bodů a ve hře jich zbývá 250.


Pärmäkoskiová vyhrála klasickou desítku potřetí v této sezoně Světového poháru. Ve Falunu porazila ve finiši o dvě desetiny sekundy norskou hvězdu Marit Björgenovou. Na třetím místě doběhla se ztrátou pěti sekund další Norka Ingvild Flugstad Östbergová, která tím ještě zdramatizovala boj o velký křišťálový glóbus.

Wengová v závěru závodu odpadla a obsadila až 22. místo. Její náskok v čele seriálu se ztenčil na 107 bodů. O vítězce Světového poháru se rozhodne v nedělní stíhačce na 10 km volnou technikou.

V mužské patnáctce byl nejrychlejší Bolšunov, který porazil o 1,3 sekundy domácího Calleho Halfvarssona. Jednadvacetiletý Rus se dočkal prvního triumfu ve Světovém poháru po šesti třetích a jednom druhém místě, která nasbíral v této sezoně. Třetí skončil Ital Francesco de Fabiani následovaný početnou skupinou soupeřů.

Klaebo se musel spokojit s 22. místem se ztrátou téměř 14 sekund na vítěze. Za trojnásobného olympijského vítěze z Pchjongčchangu se v pořadí SP posunul Švýcar Dario Cologna, který díky šesté příčce o dva body předstihl Nora Martina Johnsruda Sundbyho. Loňský vítěz Světového poháru byl v hromadném dojezdu osmý.

Čeští lyžaři nebodovali. Nejlepší z mužů Michal Novák skončil na 58. místě. Ženy ve Falunu nestartovaly.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud