18. března 2018 • 16:01

Běžkyně Wengová obhájila ve Světovém poháru křišťálový glóbus

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Norská běžkyně na lyžích Heidi Wengová obhájila prvenství ve Světovém poháru. V závěrečném stíhacím závodu na 10 kilometrů volnou technikou ve Falunu sice doběhla až na 18. místě, v celkovém pořadí ale uhájila vedení.


Vítězstvím sezonu uzavřela další Norka Marit Björgenová, která ve Švédsku ovládla i finálovou minisérii. Po sprintu a závodu s hromadným startem odstartovala do stíhačky s více než půlminutovým náskokem. Sedmatřicetiletá běžkyně porazila Američanku Jessicu Digginsovou o 16,7 sekundy a oslavila 114. výhru v SP v kariéře.

"Vedla jsem o 45 sekund, takže jsem si mohla jet podle svého. Když se odstup smrskl na 20 sekund, trochu mě to znervóznělo a musela jsem začít makat. Do kopce jsem byla stejně rychlá jako Jesicca, ale na rovinkách jí to jelo mnohem lépe," konstatovala nejúspěšnější sportovkyně zimních olympiád v historii.

Digginsová se díky druhému místu posunula na druhou příčku i v celkovém pořadí SP. Za Wengovou zaostala o 40 bodů, o 22 bodů se ale prosmýkla před další Norku Ingvild Flugstad Östbergovou. Ta chtěla zaútočit na celkový triumf, dnes ale doběhla osmá. "Snila jsem o tom, že budu v konečném pořadí svěťáku do trojky. Je to nádhera," řekla Digginsová.

Wengová položila základ k vítězství v SP stejně jako loni lednovým triumfem v Tour de Ski. V závěrečných závodech sezony už se trápila a její náskok se ztenčoval, první místo ale udržela. "Dala jsem do toho dneska všechno, abych velký glóbus získala. Je to úžasný pocit vyhrát Světový pohár. Jsem strašně unavená a už se těším, až zítra odletím do Španělska a pořádně si odpočinu," řekla šestadvacetiletá lyžařka, která si v sezoně připsala tři vítězství a jedenáctkrát byla na stupních vítězů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud