18. března 2018 • 19:51

Kometa vyřadila Vítkovice 4:0 na zápasy a je v semifinále

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejisté Komety Brno jsou prvními semifinalisty play off extraligy. Obhájci titulu zvítězili ve čtvrtém utkání s Vítkovicemi 3:1 a sérii vyhráli 4:0.


Ostravané ve snaze odvrátit mečbol dobře začali a v úvodní třetině po gólu Petera Tršky vedli. Jejich naděje dlouho držel brankář Patrik Bartošák. Brněnský tým ale ve druhé polovině utkání zápas góly Tomáše Vincoura a Jana Štencela otočil. Skóre uzavřel necelé tři minuty před koncem při power play hostů Radim Zohorna.

"Před sérií jsem rozhodně nečekal, že by skončila po čtyřech zápasech. Kluci prokázali obrovskou sílu a kondiční připravenost. Takticky jsme zvládli všechny zápasy. Čiliak v brance byl perfektní. Nesklouzli jsme k žádným zákeřnostem, které předváděl soupeř. Ty do hokeje nepatří. Nejen do play off. Za to se nemůže nikdo schovávat," řekl novinářům majitel Komety a hlavní trenér Libor Zábranský.

Brno postoupilo do semifinále extraligy pošesté v historii, v play off vyhrálo desátý zápas v řadě.

Oba týmy sáhly oproti sobotnímu zápasu k jedné změně. Ve čtvrtém útoku Komety nahradil Vondráček zraněného Dočekala. Do druhé útočné řady Vítkovic se vrátil Tybor, jenž nahradil Kucseru.

Na rozdíl od třetího utkání (4:0) hosté mnohem pozorněji bránili, nenechávali soupeři volný prostor k zakončení a hrozili rychlými protiútoky. Už v první minutě při přesilovce se Tybor protáhl mezi brněnskými obránci, při pokusu o blafák ale netrefil branku. Kometa se snažila odpovídat stejnou zbraní, v zakončení si ale domácí útočníci nedokázali poradit s brankářem Bartošákem.

Vítkovická aktivita vyústila ve 14. minutě v úvodní branku. Mahbodovu střelu stačil Čiliak vyrazit pouze před obránce Tršku, na jehož přesnou střelu k tyči už brněnský brankář nedosáhl.

"V první třetině byla na našem týmu vidět tíha okamžiku. Neměli jsme takovou lehkost a pohyb. K tomu se přidal první inkasovaný gól. Od druhé třetiny jsme to už byli my. Měli jsme obrovskou převahu znásobenou přesilovkami," uvedl brněnský trenér Kamil Pokorný.

Ve druhé třetině se dostala Kometa do tlaku. Výrazně jí k k tomu pomohly i přesilové hry. Vítkovice dlouho držel výborně chytající Bartošák, při kterém stálo i štěstí. Ve 26. minutě už ležel na ledě, ale Erat ho nepřehodil. Zanedlouho pro změnu netrefil prázdnou branku Nečas a další nabídku k vyrovnání neproměnil ani Zaťovič. Bartošáka se podařilo překonat až ve 35. minutě, kdy Hruška získal kotouč u zadního mantinelu a po Haščíkově přihrávce vyrovnal Vincour.

"Dostali jsme se do šancí a získali jednobrankové vedení. Stejně jako v přecházejících zápasech jsme ale nebyli schopni přidat druhou branku, která by mohla něco změnit. Na naše poměry jsme měli hodně vyloučených. To byl okamžik, kdy se Kometa dostala ke své hře," řekl trenér Vítkovic Jakub Petr.

Kometa pokračovala v tlaku i ve třetí dvacetiminutovce. Otočit skóre se podařilo Brňanům opět po Hruškově akci - po jehož přihrávce se trefil obránce Štencel.

"Rozhodčí signalizoval faul, měli jsme výhodu. Tak jsem jel podpořit útok, Hruška mně parádně nahrál," popsal svůj důležitý gól Jan Štencel.

Domácí si vzápětí mohli zajistit klidnější závěr utkání. O ten se připravili neproměněním 97 sekund dlouhé přesilovky pět na tři. Další dvě šance k navýšení skóre neproměnil Holík. Pojistku dal až při hře bez brankáře Radim Zohorna. Vítkovice venku prohrály čtyři z posledních pěti utkání, z toho dvě až v prodloužení.

"Jsme zklamání. Je to v každém z nás. Nyní se těžko hledají slova. Rozhodla produktivita a koncovka. Nenavázali jsme na to, co nám šlo v základní části. Šance jsme si nevytvořili, nebo se nám puky neodrazily správně," posteskl si kapitán Vítkovic Rostislav Olesz.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud