22. března 2018 • 22:21

Sportovní dvojice Dušková, Bidař byla na MS na životním 11. místě

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Sportovní dvojice Anna Dušková, Martin Bidař si na krasobruslařském mistrovství světa polepšila na 11. místo a v druhé seniorské sezoně zaznamenala svůj zatím nejlepší výsledek na světové akci. Díky světovému rekordu ve volné jízdě i v celkovém součtu získali v Miláně první společný světový titul olympijští šampioni Aljona Savchenková a Bruno Massot.


Nadějná česká sportovní dvojice předvedla na světové akci další výborný výkon a posunula se o dvě příčky vzhůru. Navzdory drobnému zaváhání při odhozeném flipu, při němž Dušková jistila dopad rukou na ledě, o 12 setin vylepšili známku za volnou jízdu z loňského ME a celkový osobní rekord si posunuli na 189,60 bodu.

Bylo to o tři body více než před měsícem na olympiádě, ve srovnání s loňským MS se zlepšili bezmála o deset bodů. Umístění z loňského mistrovství světa i olympiády vylepšili o tři místa. "Jsme strašně šťastní. Sice jsme si ten závod oba užili, ale teď se už oba těšíme, až si odpočineme," řekla Dušková spolupracovníkovi českého svazu. "Teď budeme mít chvíli volna a pak začneme pracovat na novém krátkém programu," doplnila osmnáctiletá krasobruslařka na webu ISU.

Po partnerčině listopadové operaci kolena pro ně byla hlavní motivací únorová olympiáda. Světový šampionát byl bonusem navíc. "Jeli jsme sem s tím, že si ten závod chceme hlavně užít," řekl Bidař. Elitní světová desítka byla pro juniorské mistry světa z roku 2016 zatím vzdálená, dělilo je od ní více než dvanáct bodů.

Savchenková s Massotem ještě předčili svůj skvělý výkon z olympiády a jako první dvojice v historii získali za volnou jízdu přes 160 bodů. Vlastní světový rekord posunuli na 162,86. Celkovým součtem 245,84 bodu sesadili z čela historických tabulek Taťjanu Volosožarovou a Maxima Traňkova, jejichž rekord vylepšili o více než sedm bodů. Pro Savchenkovou to byl šestý světový titul, předchozích pět získala s Robinem Szolkowým.

Ten je nyní členem trenérského týmu evropských šampionů Jevgenije Tarasovové a Vladimira Morozova z Ruska, kteří s více než dvacetibodovým odstupem skončili druzí. První světovou medaili získali bronzoví Francouzi Vanessa Jamesová a Morgan Cipres.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud