15. dubna 2018 • 19:59

Opava je jednu výhru od semifinále, Ústí vede nad Pardubicemi

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Basketbalisté Ústí nad Labem ve čtvrtfinále play off NBL už podruhé zaskočili favorizované Pardubice a po domácí výhře 70:58 vedou v sérii na čtyři výhry 2:1. Blízko postupu do semifinále už je Opava, která zvítězila 89:71 na hřišti Olomoucka a vede 3:0. K postupu jí chybí jediná výhra, pokud však vedení soutěže nenechá opakovat druhý zápas.


Olomoucko se totiž dnes odvolalo proti sobotnímu rozhodnutí disciplinární komise, která potvrdila čtvrteční výhru Opavy 40:34 v předčasně ukončeném utkání kvůli inzultaci rozhodčího Stanislava Kučery pivotem Olomoucka Darkem Čohadarevičem. Hanáci si sice stěžovali na simulaci sudího, což komise částečně potvrdila, ale zároveň konstatovala, že i pokus o inzultaci stačí na ukončení zápasu.

S rozhodnutím neopakovat zápas ale vedení Olomoucka nesouhlasí a dnes odeslalo odvolání k vrchnímu řediteli NBL Zdeňku Břízovi. Ten po přezkoumání vrátil případ zpět k projednání v prvním stupni. Vynesené tresty včetně desetizápasového zákazu startů pro Čohadareviče zatím nejsou definitivně potvrzené.

Série mezitím pokračovala a Opava v prvním utkání na hřišti soupeře neponechala nic náhodě. Od začátku vedla a definitivně rozhodla na začátku druhé půle, kdy získala náskok 16 bodů.

"Bylo to psychicky nesmírně těžké utkání. Klíčová byla třetí čtvrtina, v níž se nám podařilo odskočit. Na svůj tým jsem pyšný, zvládli to skvěle. Nechtěli jsme komentovat dění posledních dnů, ale být vidět na hřišti a to se povedlo," pochvaloval si opavský kouč Petr Czudek.

Olomoucku nepomohlo ani 27 bodů a 13 doskoků Charlese Mitchella, nejlepším opavským střelcem byl Luděk Jurečka s 20 body. "Opava odehrála skvělý zápas a vyhrála zaslouženě. Čtyřicet minut byla naprosto koncentrovaná. U našich hráčů jsem postrádal patřičnou bojovnost. To, co předvedli, nemělo parametry play off. Pokud chceme v dalším utkání uspět, musíme pořádně přidat," zhodnotil duel trenér Olomoucka Predrag Benáček.

Pardubice už v základní části s Ústím jednou prohrály a v play off se se Severočechy zatím trápí. Po úvodní prohře vyhrály druhé utkání o jediný bod a dnes jim zápas ve druhé půli vůbec nevyšel. S celkovými 58 nastřílenými body vyrovnali svůj nejhorší střelecký výkon sezony ze zápasu s mistrovským Nymburkem.

"My dělali hloupé a nevynucené chyby, které nás srážely. Trápíme se v útoku, ale uděláme vše pro to, abychom v příštím zápase ukázali jinou tvář. Ústí vede, ale série nekončí," řekl pardubický trenér Tomáš Bartošek.

Ještě ve třetí čtvrtině přitom druhý tým základní části vedl 39:38, ale pak domácí šňůrou 12:3, kterou táhli Pecka s Votroubkem, získali výhodu a zápas díky výborné obraně dotáhli k vítězství. Nejlepším hráčem utkání byl ústecký Ladislav Pecka se 16 body a devíti doskoky.

"Rozhodl druhý poločas. Klíčem k úspěchu bylo, že jsem se Pardubicím vyrovnali na doskoku a zastavili jsme jejich protiútok. Ale zítra se jde zas od nuly," řekl trenér Ústí Antonín Pištěcký.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud