19. dubna 2018 • 22:58

Armstrong se dohodl s vládou na pětimilionovém vyrovnání

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Bývalý cyklista Lance Armstrong se dohodl mimosoudně s americkou vládou, že za dlouholetý doping zaplatí náhradu škody ve výši pěti milionů dolarů (102 milionů korun). Federální úřad přitom mohl v očekávaném soudním procesu žádat až 100 milionů dolarů.


Obě strany se dohodly zhruba tři měsíce před zahájením soudu, jenž měl odstartovat 7. května ve Washingtonu. Slavného Američana původně zažaloval v roce 2010 jeho bývalý kolega z týmu US Postal Floyd Landis, vláda se k jeho žalobě připojila v roce 2013. Landisovi náleží 25 procent z dohodnuté částky.

Federální vláda byla prostřednictvím americké pošty hlavním sponzorem týmu, v jehož dresu Armstrong získal v letech 1999-2005 sedm triumfů na Tour de France. Když se americký cyklista v roce 2013 přiznal k tomu, že si ke všem titulům pomohl dopingem, požadovala vláda vrátit sponzorskou sumu 32 milionů dolarů a jako náhradu škody trojnásobek této částky.

Armstrong dnes v tiskovém prohlášení uvedl, že je rád, že s poštou uzavřel smír. "I když si myslím, že jejich žaloba proti mně byla nespravedlivá a neopodstatněná a utratil jsem spoustu peněz, abych ji vyřešil, snažil jsem se od roku 2013 přijmout plnou odpovědnost za své chyby a nevhodné chování a napravit, co se dalo," řekl Armstrong.

Nyní šestačtyřicetiletý bývalý cyklista tak vyřešil nejvážnější žalobu, které musel po svém pádu čelit. Už tak utrpěl výraznou finanční ztrátu, když přišel o většinu hlavních sponzorů a musel zaplatit v jiných soudních sporech více než 20 milionů dolarů.

Podle agentury AP má nicméně Armstrong stále miliony dolarů majetku v investicích a vlastní domy v Austinu a Aspenu. Také mu patří dva cyklistické obchody a společnost pořádající vytrvalostní závody.

Armstrong se stal díky svému příběhu muže, jenž porazil rakovinu a poté sedmkrát dobyl nejtěžší cyklistický závod, celosvětovou celebritou. K dopingu se přiznal po ukončení kariéry 18. ledna 2013 v televizním rozhovoru s Oprah Winfreyovou. Už předtím mu cyklistická unie UCI po vyšetřování Americké antidopingové agentury všechny tituly odebrala.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud