20. dubna 2018 • 15:31

Busacca: Dobrý sudí by měl použít video jednou za zápas

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Šéf komise rozhodčích FIFA Massimo Busacca je přesvědčený, že dobrý rozhodčí by měl s výjimkou ofsajdů využít pomoci videorozhodčího maximálně jednou za zápas. Prohlásil to v rozhovoru pro agenturu Reuters.


Videorozhodčí v různých formách funguje ve 40 světových ligách včetně české nejvyšší soutěže a FIFA nedávno rozhodla o jeho využití na letním mistrovství světa v Rusku. Podle statistik Mezinárodní pravidlové komise IFAB stoupla přesnost verdiktů sudích díky videu na 98,9 procenta, přesto však má technologie řadu odpůrců.

Jedním z jejich argumentů je i příliš časté využívání videa, s tím však Busacca nesouhlasí. "Stejně jako všichni ostatní, ani rozhodčí nemají rádi, když jim někdo řekne, že udělali chybu a aby se šli podívat na monitor," prohlásil v rozhovoru během soustředění ve Florencii, kde připravuje sudí na světový šampionát.

Devětačtyřicetiletý Švýcar zdůraznil, že i když sudího chybu opraví video, FIFA ji přesto zaznamená. "Takže rozhodně to neznamená, když vaši chybu napraví video, že budete delegován na další zápas," prohlásil Busacca, který během patnáctileté kariéry rozhodčího odřídil finále Ligy mistrů v roce 2009 a zapískal si i na dvou mistrovstvích světa.

Busacca uvedl, že dobrý rozhodčí by měl video využít jen jednou za zápas. "Cokoliv jiného by znamenalo, že s rozhodčími nepracujeme správně," řekl s tím, že i když FIFA o zavedení videa na mistrovství světa rozhodla teprve nedávno, tak je vše připraveno. "Za poslední dva roky jsme na turnajích a seminářích odpracovali neuvěřitelné množství hodin," uvedl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud