21. dubna 2018 • 21:05

Prohra Rusů s Finy pomohla hokejistům ČR k výhře v turnaji EHT

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čeští hokejisté obhájili loňské prvenství a vyhráli poosmé v historii domácí turnaj seriálu Euro Hockey Tour. S předstihem o tom rozhodla ztráta Rusů, s nimiž výběr Josefa Jandače vystoupení na turnaji v neděli zakončí. Sborná dnes podlehla Finsku 1:2.


Rusové potřebovali k uchování naděje na turnajový primát až do nedělního souboje s domácími Čechy bezpodmínečně plný bodový zisk. V utkání sice vedli, ale nakonec prohráli stejným výsledkem jako ve čtvrtek se Švédy a v turnaji zůstali bez bodu. O vítězství Seveřanů rozhodl kapitán Jere Sallinen v čase 58:02.

Hned v úvodu hodně pozlobil Šesťorkina forvard s příhodným finským jménem Suomi, ale nedal. V osmé minutě naopak nabil Byvalcev hvězdnému Gusevovi, jenž využil toho, že bek Jokiharju cloní ve výhledu svému brankáři - možná o něho puk i lehce otřel - a Husso neměl nejmenší šanci zareagovat včas.

Obrovskou možnost na vyrovnání pak sice nevyužil Manninen, ale ve druhém dějství se postupně stěhovala aktivita na stranu Finů. Poté, co přečkali díky výborným zákrokům Hussa příležitost Dadonova i následnou dorážku Byvalceva, dostali se do tlaku díky přesilovkám. První ještě nevyužili, během druhé stihl ještě Bělov sebrat prakticky jistý gól Jormakkovi, ale Jokiharju chvilku poté vyrovnal.

Ve třetí části sebral Sallinenovi radost Šesťorkin a Finové byli i dále aktivní. Na konci 56. minuty měl však naopak skvělou příležitost rozhodnout Dadonov, nedlouho po něm mohl vystřelit sborné kýženou výhru i Sošnikov, jenže pak jim vypálil rybník necelé dvě minuty před koncem základní doby Sallinen, který ujel všem soupeřům a rychlým zakončením prostřelil Šesťorkina.

Protože Rusové neuspěli ani při snaze o vyrovnání během power play, ztratili i průběžnou druhou příčku v pořadí celé Euro Hockey Tour. Tu vedou Češi o bod před Finskem, sborná je zpět o další bod.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud