22. dubna 2018 • 22:54

Varaďa je pyšný, jak se jeho svěřenci vyždímali k druhém místu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Třineckému hokejovému klubu vyšel tah, když před rokem podepsal smlouvu s trenérem Václavem Varaďou. Bývalý úspěšný útočník dovedl Oceláře ve své první sezoně v roli hlavního kouče ke stříbrné medaili a v Lize mistrů jeho tým zastavil až v semifinále pozdější vítěz Jyväskylä.


Třinec se v průběhu celé sezony vyvaroval větších výkyvů a až v závěru základní části, ve které skončil třetí, prohrál více než dvě utkání po sobě (4). "Jsem pyšný na tým, jak náročnou sezonu zvládl, kam se dostal a jak se vyždímal ke druhému místu. Medaile je parádní ocenění jejich práce," řekl Varaďa po utkání novinářům.

Třinec před sezonou oznámil, že se vydává ocelářskou cestou, ve které bude dávat větší prostor svým odchovancům. Začleňovat je do kádru měl právě Varaďa, který s juniorkou Ocelářů vyhrál v roce 2016 titul. Tehdejšími lídry týmu byli například sourozenci Ondřej a Michal Kovařčíkové, kteří s Davidem Ciencialou a Mariánem Adámkem dostali v základní části z mladých hráčů nejvíce prostoru.

"Není to jednoduché dát do sestavy spoustu mladších hráčů a očekávat od nich výkon hodný zkušených hokejistů. V průběhu sezony si procházeli obdobím, kdy jim to tolik nelepilo a jejich výkonnost byla kolísavá. Myslím si, že k tomu mládí to patří a věřím, že je to posílí v dalších letech. Myslím si, že se spousta kluků posunula ve své kariéře dál. Stali se regulérními extraligovými hráči do dalších sezon," řekl Varaďa.

Jeho důvěru začali mladí splácet až v play off. Cienciala se stal dokonce nejproduktivnějším hráčem vyřazovacích bojů (7+9) a Ondřej Kovařčík skončil šestý (6+5). Nečekaným objevem se v play off stal i v obraně Jakub Matyáš.

Třinec začal finálovou sérii lépe, v úvodním utkání přehrál Kometu Brno 5:1. V dalších zápasech už ale vítězil obhájce titulu, který uzavřel sérii výhrou 4:1. "Je to krutý výsledek, speciálně po těch odehraných utkání, ve kterých si troufám říci, jsme byli i lepším týmem. Hokejové štěstí se od toho prvního zápasu odklonilo od nás a puky nesměřovaly k nám, ale k soupeři, který je zametal do brány," řekl Varaďa.

Jeho svěřenci odehráli v play off o čtyři zápasy více, ale třinecký kouč si myslí, že to nerozhodovalo. "Nám se dařilo protáčet hráče, vždy jsme byli v utkání čerství. Samozřejmě měli jsme hráče s různými prasklinami, které jsme řešili opichováním. To k play off patří a kluci se s tím popasovali parádně, i když se nám výsledek nepodařil," uvedl kouč.

Třinec chtěl za stavu 1:3 v sérii ještě sérii zdramatizovat, ale v prvním střídání inkasoval. "Byl to takový otupující gól, navíc soupeř přidal další dvě branky a náboj utkání vzal v podstatě za své, i když kluci ve druhé třetině zabrali a snažili se na maximum, aby si vytvářeli šance. Branky se nám ale nepodařilo dát, a když jsme ve třetí třetině snížili na rozdíl dvou gólů, tak si Kometa odvyhazovala puky z obranného pásma pryč. Nedovolili nám, abychom se dostali do nějaké velké příležitosti," mrzelo ho.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud