23. dubna 2018 • 12:20

Z cyklistické legendy Bartaliho bude čestný občan Izraele

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Osmnáct let po své smrti bude legendární italský cyklista Gino Bartali jmenován čestným občanem Izraele. Před startem Gira d'Italia v Jeruzalémě bude 2. května oceněn za to, že během druhé světové války pomohl zachránit život stovkám Židů. Slavný závod začne na Blízkém východě 4. května.


O chystaném ocenění Bartaliho informoval jeruzalémský památník holokaustu Jad Vašem, který už v roce 2013 dvojnásobnému vítězi Tour de France udělil titul Spravedlivý mezi národy. Tento termín se v Izraeli používá pro občany nežidovské národnosti, kteří nasazovali svůj život, aby pomohli zachránit Židy před vyhlazením.

Detaily o zásluhách slavného závodníka vyšly najevo teprve před pár lety díky jedné univerzitní studii. Bartali začal v roce 1943 už coby vítěz Tour de France a dvojnásobný šampion Gira pracovat pro odbojovou organizaci. Hluboce věřící toskánský katolík pomáhal k záchraně Židů jako kurýr, když pašoval jejich fotografie do kláštera, kde se padělaly dokumenty. Snímky schovával do rámu kola a řídítek. Hlídkující vojáci se domnívali, že mu jízdy z Florencie do San Quirico nedaleko Assisi dlouhé 380 kilometrů slouží jen jako trénink.

Po druhé světové válce dokázal Bartali vyhrát Giro ještě v roce 1946 a dva roky nato přidal druhý triumf na Tour. Zemřel ve Florencii v nedožitých 86 letech v květnu 2000.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud