25. dubna 2018 • 09:00

Další hvězdy na MS, dorazí Granlund, Niederreiter i Pettersson

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Několik zajímavých tváří je čerstvě potvrzeno pro blížící se mistrovství světa v Dánsku. Tým Švýcarska posílí útočník Nino Niederreiter z Minnesoty, obránce Mirco Müller z New Jersey a brankář Reto Berra z Anaheimu. Lákavá jména ale hlásí také Finsko a Švédsko.



Pětadvacetiletý Niederreiter pojede už na páté MS a má stříbro z roku 2013 ze Stockholmu. Startoval i na olympijských hrách v Soči. V roce 2016 hrál na Světovém poháru v Torontu, kde s Výběrem Evropy došel do finále.

V této sezoně v dresu Minnesoty zaznamenal v 63 duelech 32 bodů za 18 branek a 14 asistencí. V pěti utkáních play off nebodoval. Bývalý hráč New York Islanders má v NHL na kontě 452 utkání a 208 bodů (103+105), v 49 duelech o Stanley Cup si připsal 18 bodů (8+10).

O šest let starší Berra hrál na pěti MS i na hrách v Soči. V této sezoně odchytal za Anaheim jen pět utkání, jinak působil na farmě v San Diegu v AHL. Dohromady má bývalý hráč Colorada, Calgary a Floridy v NHL 76 startů.

Reto BerraFoto Reuters

Třiadvacetiletý Müller se představí na MS poprvé. Za Devils odehrál v této sezoně 27 zápasů a měl čtyři asistence. V roce 2013 jej draftovalo v prvním kole na 18. pozici San Jose, odkud se loni v červnu stěhoval do New Jersey.

V kádru má kouč Švýcarů další čtyři hráče ze zámoří, kteří ale dosud v NHL nehráli a působí v nižší AHL. Obránce Jonas Siegenthaler nastupuje v Hershey (farma Washingtonu) a útočníci Noah Rod v týmu San Jose Barracuda (San Jose Sharks) a Calvin Thürkauf v Clevelandu (Columbus).

Švýcaři budou v Kodani 8. května třetím soupeřem českých hokejistů ve skupině A.

Finsko posílí šikula Granlund

Šestadvacetiletý mistr světa z roku 2011 z Bratislavy se k týmu kouče Lauriho Marjamäkiho připojí až ve středu 2. května a do Švédských her ještě nezasáhne. "Sezona s Wild nám skončila brzy a je skvělé, že můžu ještě hrát další zápasy," uvedl Granlund pro web národní federace.

Útočník Minnesoty se při triumfu na MS před sedmi lety dostal ve Finsku na poštovní známky. Ty znázorňovaly jeho "florbalový" gól ze semifinále proti Rusku, kdy nabral puk za brankou na čepel hole a hodil ho za záda brankáře Konstatina Barulina.

Mikael GranlundFoto AP Photo/Andy Clayton-King

Na MS se Granlund vydá popáté a má i stříbro z Ruska 2016. Představil se také na olympijských hrách v Soči 2014 a o dva roky později na Světovém poháru v Torontu. V této sezoně si za Minnesotu připsal v základní části v 77 zápasech 67 bodů za 21 branek a 46 asistencí, v play off dal jeden gól a na dva přihrál.

Finové se na šampionátu, který začne 4. května, představí ve skupině B v Herningu. Narazí na Koreu, Lotyšsko, Norsko, Dánsko, Kanadu, Německo a USA.

Švédům dorazí hvězdička i hráči Ducks

Devatenáctiletý útočník Elias Pettersson z mistrovského Växjö doplnil nominaci hokejistů Švédska na Švédské hry. Kouč Rikard Grönborg získal také další dvě posily z NHL, útočníky Rikarda Rakella s Hampusem Lindholmem z Anaheimu, kteří ale v šestadvacetičlenné nominaci na závěrečný turnaj Euro Hockey Tour nejsou.

Pettersson vyhrál produktivitu základní části i play off švédské ligy a získal také Trofej Stefana Liva pro nejužitečnějšího hráče bojů o titul. Ve švédské reprezentaci bude účastník posledních dvou mistrovství světa hráčů do 20 let debutovat.

Čtyřiadvacetiletý Rakell se představí na velké mezinárodní akci poprvé. V dresu Anaheimu v této sezoně zaznamenal v 77 zápasech 68 bodů za 34 tref a 35 asistencí. Ve čtyřech duelech play off vstřelil jednu branku.

Rickard RakellFoto Reuters

Stejně starý Lindholm byl už v kádru na Světovém poháru v Torontu v roce 2016, ale do hry nezasáhl. V tomto ročníku nasbíral v dresu Ducks v 69 duelech 31 bodů za 13 tref a 18 asistencí. Ve čtyřech utkáních play off dal gól a na jeden přihrál.

V širším kádru před šampionátem mají Švédové spolu s Rakellem a Lindholmemn už 15 hráčů, kteří v této sezoně hráli NHL.

Švédové budou ve čtvrtek prvním soupeřem českého týmu na Švédských hrách, hrát se bude od 19:00 v Södertälje. V sobotu čeká domácí výběr ve Stockholmu v hale Hovet souboj s Ruskem a o den později na stejném místě severské derby s Finskem. Po třech turnajích EHT jsou Švédové poslední se šesti body a na třetí Rusy mají tříbodové manko.

V neděli 6. května bude Švédové druhým soupeřem České republiky na mistrovství světa v Dánsku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud