26. dubna 2018 • 16:05

Jihomoravský kraj dá na letošní ročník Grand Prix 20 milionů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Jihomoravský kraj dá na letošní ročník motocyklové Grand Prix České republiky v Brně 20 milionů korun stejně jako v předchozích letech. Schválili to dnes zastupitelé. Brno dá 10 milionů jako vždy. Dalších 70 milionů by mělo dát ministerstvo školství. Závodní víkend se uskuteční od 3. do 5. srpna.


Podpora Grand Prix byla v balíčku více bodů, pro něž zvedlo ruku 55 zastupitelů, nikdo nebyl proti a nikdo se nezdržel. Primátor Brna Petr Vokřál (ANO), který je i krajským zastupitelem, novinářům řekl, že Brno má 10 milionů na letošní ročník vyčleněné v rozpočtu.

Velkou cenu bude třetí rok po sobě pořádat spolek založený krajem a městem. Spolek požádal ministerstvo o dotaci 70 milionů jako minule. Podle informací kraje o tom zatím není rozhodnuto.

Letošní novinkou budou lístky nazvané T2 Premium. Jejich cena je 7990 korun a sloužit budou především návštěvníkům, kteří neradi zůstávají na jednom místě. Umožní jim výhody VIP vstupenky, ale i návštěvu sedadlových a přírodních tribun. Nabídnou i zázemí stanu s celodenním občerstvením a možnost návštěvy paddocku. Ostatní lístky se prodávají už od listopadu a návštěvníci je mohou koupit zhruba od 1500 korun. Postupem času se bude cena vstupenek zvyšovat.

Loňský ročník skončil v přebytku čtyři miliony korun. Zapříčinily to právě dotace v celkové výši 100 milionů korun od státu, kraje a města. Náklady byly skoro 170 milionů korun. Na vstupenkách se vybralo 72 milionů. Závody navštívilo 194.000 lidí.

Velké ceně hrozil donedávna zánik. Její předešlý pořadatel Automotodrom Brno už ji nechtěl pořádat kvůli její ztrátovosti, kterou způsoboval především vysoký zalistovací poplatek promotérské společnosti Dorna za možnost závody pořádat. Dříve byl poplatek v řádu desítek milionů korun, loni byl 104 milionů a letos bude 111 milionů korun.

Politici se dohodli, že Velkou cenu zachrání, protože dělá městu i regionu dobrou reklamu a ekonomický přínos akce je kolem 200 milionů. Proto město a kraj založily spolek, který se dohodl s Dornou na pořádání pěti závodů. Letos se pojede potřetí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud