22. května 2018 • 13:08

Gólman Čech podvanácté ovládl Zlatý míč ČR pro fotbalistu sezony

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Brankář Petr Čech podvanácté ovládl novinářskou anketu Zlatý míč o nejlepšího českého fotbalistu sezony. Šestatřicetiletý gólman londýnského Arsenalu získal ve 22. ročníku 919 bodů a udržel vedení po podzimní části. Druhý skončil se ziskem 728 bodů záložník Antonín Barák z italského Udine a třetí příčku s 657 body obsadil obránce německého Hoffenheimu Pavel Kadeřábek. Výsledky dvoukolové ankety, v níž se sčítají hlasy za podzim a jaro, dnes byly vyhlášeny v Praze.


Čech dál vládne novinářské anketě, přestože už předloni ukončil reprezentační kariéru. Plzeňský rodák dvanáctým triumfem opět posunul vlastní rekord a získal více prvenství než všichni ostatní vítězové dohromady. Druhý je v historické tabulce s šesti Zlatými míči Pavel Nedvěd. Čech vyhrál potřetí za sebou a od jeho prvního triumfu v roce 2005 ho porazili pouze v roce 2015 sparťan Davida Lafata a v roce 2009 Nedvěd.

Čech vítězstvím v anketě dostal dodatečný dárek k nedělním 36. narozeninám. S Arsenalem v této sezoně nezískal žádnou trofej. "Kanonýři" skončili v Premier League až šestí, v Evropské lize vypadli v semifinále a v Ligovém poháru podlehli ve finále Manchesteru City.

Bývalý reprezentační gólman položil základ svému triumfu v podzimní části ankety, kterou ovládl s 557 body. Na jaře, kdy mimo jiné vychytal jubilejní 200. čisté konto v Premier League, dostal od novinářů 362 bodů a skončil čtvrtý, což mu v součtu stačilo k prvenství.

"Nemůžu říct, že bych byl překvapený, ale spíš jsem nad tím nějak nepřemýšlel. V tom shonu posledních dnů jsem na to tak nějak zapomněl. Samozřejmě jsem za ocenění rád. Doufal jsem, že si dám předběžný dárek v podobě Evropské ligy, bohužel finále se nám nepodařilo docílit. Na druhou stranu tohle ocenění můžu počítat jako malé zpestření narozeninové oslavy," řekl Čech na tiskové konferenci v Praze.

"Hlavně první půlka sezony byla výborná, přesně tak, jak jsem si to představoval. Druhá půlka se mi už tolik nepodařila. Udělal jsem několik chyb a také bojoval se zdravotními problémy. Některé zápasy jsem musel i vynechat. Doufám, že v následné sezoně hlavně zůstanu bez zdravotního problému a bude se mi dařit, jak jsem začal vloni," dodal Čech.

Barák si oproti podzimní třetí pozici na jaře o tři místa pohoršil, přesto se posunul na celkové druhé místo a dosáhl na své maximum. Třiadvacetiletý záložník se hned v první sezoně v italské Serii A zabydlel v sestavě Udine a ve 34 ligových zápasech si připsal sedm gólů a čtyři asistence.

Jarní část hlasování vyhrál obránce Kadeřábek, který nedávno rozhodujícím gólem pomohl Hoffenheimu ke třetímu místu v bundeslize a k účasti ve skupině Ligy mistrů.

Největší skok udělal oproti podzimu útočník Matěj Vydra. Hráč Derby byl po první části až devátý, ale jelikož se s 21 góly stal nejlepším střelcem druhé anglické ligy, posunul se díky druhému místu za jaro na celkovou čtvrtou příčku ankety hned za Kadeřábka.

"Já osobně bych to ocenění určitě dal jednomu z brankářů Koubek nebo Pavlenka. Jirka Pavlenka patřil k nejlepším hráčům v průběhu sezony, i v Německu měl velmi pozitivní hodnocení. Koubis zase odchytal výbornou sezonu po příchodu do Rennes," uvedl Čech.

Naopak z druhé pozice po podzimu se propadl plzeňský Michael Krmenčík. Nejlepší ligový kanonýr dal na jaře v nejvyšší soutěži jen dvě branky a klesl na konečnou pátou pozici. I tak je jediným zástupcem české ligy v elitní jedenáctce. Mezi nejlepšími devíti hráči je čtveřice brankářů.

Oproti minulému roku chybějí v elitní jedenáctce útočníci Patrik Schick a Milan Škoda, záložníci Ladislav Krejčí s Bořkem Dočkalem a obránce Roman Hubník.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud