26. května 2018 • 17:00

Kanoista Fuksa i v Duisburgu deklasoval konkurenci

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Rychlostní kanoista Martin Fuksa pokračuje ve Světovém poháru ve vítězném tažení a týden po dvojnásobném triumfu v Szegedu ovládl i v Duisburgu a v těžší konkurenci kilometrovou trať. Už v rozjížďkách i v semifinále zajel pětadvacetiletý český reprezentant nejrychlejší časy ze všech a finále opanoval rekordní jízdou s náskokem zhruba dvou lodních délek před velkými rivaly Isaquiasem Queirozem z Brazílie a domácí hvězdou Sebastianem Brendelem.


Kajakář Josef Dostál skončil na německé regatě na stejné trati čtvrtý, od medaile jej dělilo 163 tisícin sekundy. Stříbrného olympijského medailistu porazili domácí reprezentanti Max Rendschmidt a Tom Liebscher, mezi ně se vměstnal ještě jednadvacetiletý belgický talent Artuur Peters.

Fuksa se usadil v čele finálového pořadí od prvního mezičasu a v cíli za sebou nechal stříbrného olympijského medailistu Queiroze o téměř dvě a půl sekundy. Šampion z Ria a úřadující mistr světa z kilometrové trati Brendel ztratil další sekundu a v závodě navíc přišel o historicky nejlepší čas. Fuksa jej výkonem 3:42,385 předčil o více než sekundu.

"Sebastian mi to po závodě řekl," uvedl Fuksa. "Je to pro mě trochu zvláštní, porazit takového mistra v kiláku, jako je on, ale jsem za to moc rád. Stejně jako za to, že držím světový rekord jak na pětistovce (ze Szegedu), tak už i na kilometru," konstatoval v tiskové zprávě český kanoista.

Za vítězstvím si šel odhodlaně. "Moc jsem chtěl vyhrát. Vystartoval jsem a jel si svoje. Od dvoustovky (před cílem) jsem věděl, že se mi to povede. Posledních sto metrů jsem si užíval. Věděl jsem, že vyhraju, a byl jsem vděčný za to, že můžu takhle jet. Vědět, že se nemusím vydat na sto procent a stejně klukům ujíždím, je naprosto skvělý. Doufám, že to takhle vydrží co nejdéle," přál si.

Dostál při letošním debutu v SP vyhrál páteční rozjížďku a v semifinále byl druhý. Finále rozjel pomaleji, až do posledního mezičasu se pohyboval na sedmém místě a mocný finiš na závěrečné dvěstěpadesátce jen těsně nedotáhl k medaili. Mistr světa z loňských Račic Liebscher o špičku lodě uhájil bronz, jeho kolega ze zlatého olympijského čtyřkajaku i šampion z Ria v deblkajaku Rendschmidt byl zhruba o sekundu rychlejší.

"Závod jsem si pokazil sám, jel jsem nevyrovnaně. Medaili mě stála třetí čtvrtina závodu, kde jsem měl jet trochu rychleji. Sice bych byl o něco pomalejší v závěru, ale jízda by byla vyrovnanější," litoval Dostál.

Martin Seidl a Ondřej Bišický byli v Duisburgu šestí na deblkajaku na sprinterské dvoustovce, Lenka Součková s Janou Ježovou obsadily na nejkratší trati sedmé místo na deblkanoi.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud