27. května 2018 • 22:09

Australan Power vyhrál Indy 500, Patricová se rozloučila havárií

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Will Power jako první Australan v historii vyhrál slavný automobilový závod 500 mil Indianapolis. Ve 102. ročníku zvítězil před Američanem Edem Carpenterem, který po triumfu v kvalifikaci odstartoval z pole position, a vítězem z roku 2008 Scottem Dixonem z Nového Zélandu. Sedmatřicetiletý Power už v roce 2014 vyhrál celý seriál IndyCar a čtyřikrát byl celkově druhý, v Indianapolis ale bylo jeho dosavadním maximem druhé místo z roku 2015.


Legendární závod posloužil jako definitivní rozlučka s kariérou Danice Patrickové a nebyla to vydařená derniéra. Šestatřicetiletá hvězda automobilových závodů v 68. kole havarovala. Z nárazu do bariéry vyvázla bez zranění.

V roce 2005 se Patricková stala teprve čtvrtou ženou, která si legendární závod vyzkoušela. Dokonce tehdy sahala po vítězství. Jako první žena v historii jela v čele, ale nakonec byla čtvrtá. Na stupně vítězů se pak prosadila v roce 2009, kdy skončila třetí. Naposledy v Indianapolis závodila v roce 2011.

Už ve 46. z 200 kol skončil po nehodě obhájce prvenství Takuma Sato z Japonska. Neuspěl ani Brazilec Hélio Castroneves, který se opět pokoušel o rekordní čtvrté vítězství, ale jeho naděje skončily ve 146. okruhu. Naposledy vyhrál před devíti lety, na čtyři triumfy v Indianapolis tak stále dosáhli jen Američané A.J. Foyt, Al Unser a Rick Mears.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud