21. června 2018 • 23:09

Chorvati na MS porazili 3:0 Argentinu a jsou v osmifinále

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Chorvatska na mistrovství světa porazili 3:0 Argentinu a po druhém vítězství si v předstihu zajistili postup do osmifinále. O jejich vítězství v Nižním Novgorodu rozhodli po přestávce Ante Rebič, Luka Modrič a Ivan Rakitič. Vicemistrům světa před posledním kolem naopak hrozí, že skončí už v základní skupině.


"Porazili jsme Argentinu s nejlepším hráčem světa, ale nesmíme podlehnout euforii, musíme zůstat pokorní a pracovat jako tým. Chci, aby můj dvaadvacátý hráč byl stejně hladový jako ten první," řekl trenér Chorvatska Dalič. "Nečekal jsem, že postoupíme už po dvou zápasech, ale čekal jsem, že postoupíme," dodal.

V prvním poločase jako první zahrozili Chorvati. Už v páté minutě se na pravé straně uvolnil Perišič, ale s jeho střelou na vzdálenější tyč si poradil brankář Caballero. Ve 13. minutě na druhé straně našel Messi zpětnou přihrávkou Mezu, který ale neprostřelil obránce Vrsaljka.

Ve 21. minutě chorvatského brankáře Subašiče vystrašil Acuňa, protože jeho nepovedený centr skončil na břevně. Po půlhodině hry dělily Argentinu centimetry od vedení. Zmatky v chorvatské obraně korunoval zaváháním Vrsaljko, ale Pérez z deseti metrů těsně minul prázdnou branku.

Poslední šance úvodního velmi tvrdě hraného dějství patřila vzápětí Chorvatsku. Argentinská obrana zapomněla při centru na zcela volného Mandžukiče, který ale chybu nepotrestal a zblízka hlavičkoval těsně vedle pravé tyče.

Po přestávce už chorvatští fotbalisté další obrovskou hrubku Argentinců potrestali. V 53. minutě brankář Caballero místo odkopu na jistotu před dotírajícím Rebičem zvolil technický oblouček, který ale posadil přímo na nohu chorvatského útočníka, který z voleje otevřel skóre.

"Výsledek vypadá jasně, ale tak snadné to nebylo. První gól jsme dali po chybě brankáře a tím se Argentina sama střelila do nohy," řekl Modrič. "Caballera jsme k chybě přinutili, nebylo to jen štěstí, zasloužili jsme si to agresivním napadáním," přidal Dalič.

Argentinský trenér Sampaoli poslal na hřiště Higuaína, který hned mohl být u vyrovnávací akce. Po přihrávce za obranu dal míč pod sebe na Péreze, který střílel z voleje přímo do Subašiče. Za Chorvaty zahrozil opět Mandžukič, když v náročné pozici hlavičkoval těsně vedle.

Argentina sice převzala iniciativu, ale šance nepřicházely. A tak uhodilo na druhé straně. V 80. minutě po individuální akci vystřelil chorvatský kapitán Modrič zpoza vápna a na jeho povedenou ránu k tyči Caballero nedosáhl. Chvíli nato Rakitič trefil z přímého kopu spojnici.

Frustrovaní Argentinci už v závěru spíš faulovali, než hráli a přišel třetí trest. V první minutě nastavení Caballero vyrazil Rakitičovu střelu přímo ke Kovačičovi, který vrátil míč záložníkovi Barcelony a ten už neměl problém uklidit ho do odkryté branky. Připravil tak Argentině nejvyšší porážku v základní skupině šampionátu od roku 1958, kdy podlehla 1:6 Československu.

"Už dlouho jsem takovou prohru nazažil a bolí to o to víc, když máte na sobě reprezentační dres. O ostudě bych ale nemluvil," uvedl trenér Argentiny Sampaoli, který musí před posledním zápasem proti Nigérii přijít na to, jak probudit naprosto neviditelného Messiho. "Vždycky chci, aby hráči nastupovali na pozicích, kde hrají nejlépe. V případě tvůrce hry se nám to nepovedlo a to se podepsalo i na Leovu výkonu. Navíc tým s ním nespolupracuje tak, jak jsme očekávali," dodal.

Chorvatsku patří v tabulce skupiny D s šesti body a se skóre 5:0 první místo, Argentina má po dvou zápasech jen bod. Stejně je na tom nováček šampionátu Island, který má však k dobru páteční zápas s poslední Nigérií. Afričané jsou zatím bez bodu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud