23. června 2018 • 02:38

Zadinu si v NHL vybral jako šestku draftu Detroit

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Českého hokejového útočníka Filipa Zadinu z Halifaxu ze zámořské juniorské QMJHL si vybral jako šestku draftu NHL Detroit. Jedničkou se stal při výběru nováčků v Dallasu podle předpokladů švédský obránce Rasmus Dahlin z Frölundy, po kterém sáhlo Buffalo. Druhý v pořadí přišel na řadu ruský forvard Andrej Svečnikov, jehož získala Carolina.


Jako trojku si zvolil Montreal finského útočníka Jesperiho Kontaniemiho z Ässätu Pori. Ještě před Zadinou přišli na řadu na čtvrté pozici americký útočník Brady Tkachuk z Boston University z NCAA (Ottawa) a pátém místě kanadský centr Barrett Hayton z Sault Ste. Marie z OHL (Arizona).

Osmnáctiletý pardubický odchovanec Zadina se stal nejvýše draftovaným českým hokejistou od roku 2015, kdy si rovněž jako šestku vybralo útočníka Pavla Zachu New Jersey.

Zadina odešel do Halifaxu loni z Pardubic a měl na kontě v extralize 29 zápasů a čtyři body za dvě branky a stejný počet asistencí. V QMJHL odehrál v základní části 57 zápasů a připsal si 82 bodů za 44 gólů a 38 nahrávek. V play off přidal v devíti duelech 12 bodů (5+7).

Na přelomu roku zazářil na mistrovství světa hráčů do 20 let, kde pomohl ke čtvrté příčce sedmi trefami a asistencí v sedmi utkáních. Byl zvolen do All Star týmu turnaje. Usiloval také o účast na seniorském MS, do mužstva se ale nedostal. Syn asistenta trenéra Třince a bývalého útočníka Marka Zadiny má v národním týmu na kontě už šest utkání a dva body za gól a asistenci.

Dahlin se stal jedničkou jako osmý Evropan v historii a druhý Švéd po Matsu Sundinovi, jehož draftoval na nejvyšší pozici v roce 1989 Québec. Dosud byl jediným evropským bekem zvoleným na první pozici Čech Roman Hamrlík, kterého si v roce 1992 vybrala Tampa Bay.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud