23. června 2018 • 03:34

Zadinu si v draftu NHL vybral jako šestého Detroit

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Českého hokejového útočníka Filipa Zadinu z Halifaxu ze zámořské juniorské ligy QMJHL si vybral jako šestku draftu NHL Detroit. V prvním kole se dočkal také útočník Martin Kaut z Pardubic, jehož si zvolilo na 16. pozici Colorado. Jedničkou se při výběru nováčků v Dallasu stal podle předpokladů švédský obránce Rasmus Dahlin z Frölundy, po kterém sáhlo Buffalo. Druhý přišel na řadu ruský útočník Andrej Svečnikov, jehož získala Carolina.


Jako trojku si zvolil Montreal finského útočníka Jesperiho Kontaniemiho z Ässätu Pori. Ještě před Zadinou přišli na řadu americký útočník Brady Tkachuk (Ottawa) a kanadský centr Barrett Hayton (Arizona).

Osmnáctiletý pardubický odchovanec Zadina se stal nejvýše draftovaným českým hokejistou od roku 2015, kdy si rovněž jako šestku vybralo New Jersey útočníka Pavla Zachu. V některých žebříčcích byl český kanonýr řazen i na třetí pozici, ale nižší konečné pořadí jej příliš netrápilo.

"Jsem rád, že jsem v Detroitu. Je to skvělý klub a doufám, že mi bude vyhovovat," řekl Zadina na tiskové konferenci. "Nemůžu se dočkat, až budu mít příležitost dokázat, že to bylo pro klub dobré rozhodnutí," doplnil.

Zadina odešel do Halifaxu loni z Pardubic poté, co měl v extralize na kontě 29 zápasů a čtyři body za dvě branky a stejný počet asistencí. V QMJHL odehrál v základní části 57 zápasů a připsal si 82 bodů za 44 gólů a 38 nahrávek. V play off přidal v devíti duelech 12 bodů (5+7).

Na přelomu roku zazářil na mistrovství světa hráčů do 20 let, kde pomohl ke čtvrté příčce českého mužstva sedmi trefami a asistencí v sedmi utkáních. Byl zvolen do All Star týmu turnaje. Usiloval také o účast na seniorském MS, do konečného výběru se ale nedostal. Syn asistenta trenéra Třince a bývalého útočníka Marka Zadiny má v reprezentaci na kontě už šest utkání a dva body za gól a asistenci.

Kaut v uplynulé sezoně v extralize nasbíral v 45 duelech včetně play off 21 bodů za 12 gólů a devět přihrávek. Na šampionátu dvacítek si připsal sedm bodů (2+5) a v reprezentačním áčku už stihl devět utkání s bilancí osmi bodů (1+7). Minulý týden podstoupil operaci srdce v pražském IKEMu, ale draft v Dallasu mu neunikl.

Tak vysokou volbu Kaut ani nečekal. "Byl jsem opravdu překvapený, protože jsem před dvěma týdny měl nějaké problémy se srdcem, musel jsem na operaci a teď mě draftovalo Colorado. Je to neuvěřitelné," prohlásil Kaut, u něhož odhalila zdravotní komplikace lékařská prohlídka před fyzickými testy adeptů na draft NHL.

Dahlin se stal jedničkou jako osmý Evropan v historii a druhý Švéd po Matsi Sundinovi, jehož draftoval v roce 1989 Québec. Dosud byl jediným evropským bekem zvoleným na první pozici Čech Roman Hamrlík, kterého si v roce 1992 vybrala Tampa Bay.

Jasný favorit byl před draftem trošku nervózní, přestože bylo víceméně jasné, že skončí v Buffalu. "Je to úžasné. Teď je to potvrzené. Byl jsem v Buffalu dvakrát a to město se mi líbí. Nemůžu se dočkat, až to všechno začne," prohlásil Dahlin, který má za sebou dvě sezony ve švédské lize a také start na únorových olympijských hrách v Pchjongčchangu.

Ve 2. kole draftu se dnes žádný český zástupce neobjevil, ale ve třetím se dočkali hned čtyři Češi. Útočníka Jana Jeníka z Liberce si vybrala Arizona (na 65. místě). Po brankáři Jakubu Škarkovi, který po této sezoně zamířil z Jihlavy do Lahti, sáhli New York Islanders (72.). Boston si vybral forvarda Jakuba Lauka z Chomutova (77.) a Anaheim gólmana Lukáše Dostála z Komety Brno (85.).

Ve čtvrtém kole přišli na řadu dva čeští útočníci z Muskegonu z USHL. Rodák z Turnova a bývalý hráč Liberce Matěj Pekař patří Buffalu (94.). Jáchym Kondelík, který se narodil v německém Hannoveru a do zámoří odešel před dvěma roky z Českých Budějovic, zaujal zástupce Nashvillu (111.).

Obránce Filip Král ze Spokane z WHL patří Torontu. Maple Leafs si vybrali odchovance Komety Brno v 5. kole draftu (149.). V závěrečném sedmém kole se ještě dočkali bek Radim Šalda ze Saint John z QMJHL a brankář Milan Klouček z Pardubic.

Šaldu, který je odchovancem Hradce Králové, si vybrala Tampa Bay (206.). Práva na už dvacetiletého Kloučka vlastní Nashville (213.). Celkem si kluby NHL letos vybraly 11 Čechů, což byl druhý nejvyšší počet od roku 2003, kdy bylo draftováno 13 zástupců z tuzemska. Dvanáct Čechů prošlo draftem před třemi roky.

Letos se navíc dočkal také syn mistra světa z roku 1985 Michala Pivoňky Jacob. Služby potomka bývalého útočníka Washingtonu, který reprezentuje USA, si na 103. místě zajistili Islanders.

Do historie se zapsal britský útočník Liam Kirk, který byl draftován jako vůbec první hokejista narozený a vyrůstající v Anglii. Hráče Sheffieldu si vybrala na 189. místě Arizona.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud