23. června 2018 • 09:07

Lyles vyhrál na mistrovství USA stovku v nejlepším čase sezony

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Dvacetiletý Noah Lyles zaběhl ve finále atletického mistrovství USA nejrychlejší stovku sezony a v čase 9,88 získal první titul v kariéře. Mladý sprinter je nyní držitelem nejlepšího výkonu roku na obou nejkratších tratích, 200 metrů zaběhl v květnu v Eugene za 19,69.


Lyles v dramatickém finále v Des Moines porazil o dvě setiny sekundy Ronnieho Bakera, třetí byl za rovných deset sekund Kendal Williams. Lyles, jenž je považován spíše za specialistku na dvoustovku, už v semifinále vyrovnal letošní nejlepší čas 9,89, který vytvořil jeho krajan Mike Rodgers v rozběhu. Do semifinále třiatřicetiletý sprinter bez udání důvodů nenastoupil.

"Nečekal jsem, že první americký titul získám na stovce, vždycky jsem myslel, že to bude dvoustovka, kterou miluju. Takže jsem za vítězství na stovce velmi šťastný," uvedl Lyles, jemuž k vítězství pomohla i absence největších hvězd. Vzhledem k tomu, že letošní národní šampionát neslouží jako jediný za čtyři roky jako kvalifikace na MS či OH, nezúčastnili se ho mistr světa Justin Gatlin ani halový světový rekordman Christian Coleman.

Nejkratší sprint žen vyhrála v čase 10,91 Aleia Hobbová, která se stala první univerzitní vítězkou šampionátu od roku 1991.

Nevydařený večer prožil mistr světa v trojskoku Christian Taylor, jenž nejprve nepostoupil v běhu na 400 m a poté ani ve své hlavní disciplíně, kterou vzdal po prvním kvalifikačním pokusu. "Po čtvrtce jsem měl těžké nohy. Tady se dá hodně ztratit, ale málo získat," poznamenal.

Pomalejší časy než v Iowě se v pátek běhaly na jamajském šampionátu v Kingstonu. Při absenci bývalého mistra světa Yohana Blakea, jenž byl v semifinále diskvalifikován za ulitý start, vyhrál finále stovky v osobním rekordu 10,07 Tyquendo Tracey.

Titul mezi ženami získala olympijská vítězka Elaine Thompsonová, která po špatném startu doběhla první v čase 11,01. V závěru naopak po bleskovém startu zvadla trojnásobná mistryně světa Shelly-Ann Fraserová-Pryceová a byla druhá (11,09).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud