23. června 2018 • 16:22

Vaněk neuspěl s návrhem diskuze o přímém sestupu z extraligy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Generální manažer Karlových Varů Miroslav Vaněk se na dnešní konferenci Českého svazu ledního hokeje neúspěšně pokusil otevřít jednání o možnosti opětovného zavedení přímého sestupu a postupu do extraligy. Nezískal potřebnou podporu pro návrh vytvořit pracovní skupinu, která by se případným zrušením baráže zabývala. Proti bylo například všech třináct zbývajících zástupců nejvyšší soutěže.


Vaněk se snažil rozpoutat diskuzi o zavedení přímého sestupu z extraligy a postupu z první ligy již před začátkem konference. Takový systém považuje za lepší než stávající model baráže, ve které hrají dva nejhorší kluby z nejvyšší soutěže a dva nejlepší z první ligy. Přímý postup je podle něj výhodnější pro obě soutěže.

"Za posledních pět let jsme tuto soutěž (baráž) absolvovali třikrát, takže s ní máme dost zkušeností," vysvětlil Vaněk. Změna by podle jeho mínění zlepšila obecně podmínky pro hokej v řadě měst. "Mrzí mě, zejména u kolegů v extralize, že když někdo vznese návrh, tak místo toho, abychom se tím na klubech zabývali, tak začne panický povyk a začnou se obvolávat delegáti konference a začne se jim říkat, jak mají hlasovat," podotkl Vaněk.

Podle zástupců Energie by změna herních řádů dvou nejvyšších soutěží pomohla i výchově mladých hráčů, neboť řada z nich působí v 1. lize, v níž část klubů končí sezonu už v únoru. A kvůli nabité termínové listině není moc času na trénink. "Při přímém sestupu a postupu zaznamenají obě soutěže daleko větší progres a větší rozvoj," soudí Vaněk.

Přestože se kladně k možné diskuzi vyjádřil i šéf hokejového svazu Tomáš Král, který osobně patří mezi zastánce přímého sestupu a postupu, delegáti konference Vaňkův návrh potřebnou většinou nepodpořili.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud