25. června 2018 • 18:13

Uruguay porazila domácí Rusko jasně 3:0 a vyhrála skupinu A

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Uruguaye porazili v přímém souboji o vítězství ve skupině A na mistrovství světa domácí Rusko 3:0. Jihoamerický celek rozhodl zápas v Samaře už v prvním poločase, kdy se trefil Luis Suárez a poté si dal vlastní gól Denis Čeryšev. Sborná hrála od 36. minuty bez vyloučeného Igora Smolnikova a v oslabení v závěru inkasovala ještě jednou od Edinsona Cavaniho.


Uruguay poprvé v historii vyhrála na světovém šampionátu všechny tři zápasy ve skupině a ve víkendovém osmifinále se utká s druhým týmem ze skupiny B. Rusko narazí ve vyřazovací fáze na vítěze "béčka".

Uruguay potvrdila skvělou formu a popáté v historii v základní skupině světového šampionátu neinkasovala. Před ní naposledy vyhrála skupinu MS s nulou v kolonce obdržených branek Argentina v roce 1998. Čisté konto udrželi mistři světa z let 1930 a 1950 Uruguayci ve všech šesti letošních duelech včetně březnového přípravného zápasu v Číně s českým celkem (2:0) a vyrovnali tím svůj rekord.

Rusko nenavázalo na předchozí výhry 5:0 se Saúdskou Arábií a 3:1 s Egyptem a coby nejlépe střílející tým prvních dvou kol ve skupině tentokrát neskórovalo.

Uruguay začala lépe a po deseti minutách se dostala do vedení díky přímému kopu těsně za vápnem. Ruský brankář Akinfejev udělal krok za zeď a pak se už nestihl natáhnout na Suárezovu přízemní střelu k bližší tyči. Nejlepší uruguayský kanonýr dal svůj druhý gól na turnaji.

Za chvíli mohl odpovědět nejlepší ruský střelec na šampionátu Čeryšev, svůj čtvrtý zásah však nepřidal, neboť ho vychytal Muslera. Uruguayský brankář nastoupil ke 100. utkání za reprezentaci a ke 14. duelu na MS, čímž se postaral o národní rekord. Dosud se o něj dělil.

Ve 23. minutě jihoamerický tým zvýšil. Po rohovém kopu napřáhl za pokutovým územím Laxalt a bránící Čeryšev smolně tečoval střelu do sítě. Šlo už o šestý vlastní gól na turnaji, což znamená vyrovnání rekordu světových šampionátů z roku 1998.

Před třetí inkasovanou brankou chvíli nato zachránil Rusy proti Bentancurovi Akinfejev, v 36. minutě přesto bylo s domácími ještě hůř, když Smolnikov inkasoval zbytečnou druhou žlutou kartu a sudí ho vyloučil.

Rusové v deseti po přestávce sympaticky drželi krok a dokonce mohli i snížit. Jenže Dzjuba po Muslerově chybě v 74. minutě mířil obstřelem vedle. Na druhé straně dvakrát neuspěl Cavani, ale v 90. minutě už se prvního gólu na šampionátu dočkal, když doklepl míč do sítě po Godínově hlavičce.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud