15. července 2018 • 20:19

Francie hřmí fotbalovými oslavami, "mistři" skandují celá náměstí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Francouzští fanoušci v ulicích měst bujaře oslavují zisk titulu fotbalových mistrů světa. Zpívají hymnu, mávají národními vlajkami a zapalují světlice a dýmovnice. Fotbalová horečka ovládla nejen ulice a náměstí velkoměst jako Paříž, Lyon a Marseille, ale také menší města jako Perpignan či Gambsheim.


Celá Francie dnes po vítězství nad Chorvatskem 4:2 v moskevském finále propadla kolektivnímu radostnému opojení. Všude je slyšet skandování "On est les champions" (Jsme mistři). Paříž byla už během dne jako ve výjimečném stavu. Jenom ve fanouškovské zóně u Eiffelovy věže sledovalo zápas kolem 90.000 lidí. Nával lidí byl tak velký, že policie musela uzavřít vstupy do areálu.

Centrem oslav se stal bulvár Champs-Elysées. Zaplavil ho les francouzských vlajek a zahalil kouř z dýmovnic. Davy sem proudily dlouho před zahájením finále, neboť málokterý Francouz pochyboval o tom, že pohár pro mistry světa po 20 letech opět poputuje do země galského kohouta.

"Je prostě úžasné, co dokázali," řekl agentuře Reuters jednačtyřicetiletý Josh, který do Paříže přicestoval až z bretaňského města Brittany. "Pogba, Mbappé, Grizou (Griezmann) jsou nejlepší na světě," jmenoval své tři nejoblíbenější hráče.

Na Champs-Elysées se dnes vydaly stovky tisíc fanoušků. A jejich hrdinové jim dali čtyřikrát příležitost k hlasitým oslavám vstřeleného gólu. Po závěrečném hvizdu propukly davy v jásot naplno.

Podle listu Le Monde však při oslavách několik automobilů poblíž Champs-Elysées mělo rozbitá okna a poškozenou karosérii. Samotný bulvár policie ještě během finále uzavřela pro automobilovou dopravu. Z Paříže rovněž přišly záběry fanoušků, kteří z radosti naskákali do řeky Seiny nebo do kanálu Saint-Martin.

Francie dnes kvůli očekávaným davům v ulicích mobilizovala desetitisíce policistů a četníků. Jenom v Paříži jich mezi rozdováděnými davy dohlíží na bezpečnost kolem 4000. V pohotovosti je po celé zemi pode deníku Le Monde také 44.000 hasičů.

Paříž čeká dlouhá noc. Oslavy se protáhnou nejméně do pondělí, kdy se reprezentanti do vlasti vrátí. Večer tým přijme prezident Emmanuel Macron v Elysejském paláci.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud