16. července 2018 • 12:51

Možná budu muset oprášit kopačky, žertoval Pelé o Mbappém

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Legendární brazilský fotbalista Pelé přivítal, že už není jediným hráčem, který dal před 20. narozeninami gól ve finále mistrovství světa. V nedělním závěrečném utkání šampionátu v Rusku ho napodobil devatenáctiletý útočník Kylian Mbappé a jednou brankou pomohl Francii k výhře 4:2 nad Chorvatskem a k zisku zlata.


"Teprve druhý teenager, který dal gól ve finále mistrovství světa. Vítej v klubu, Mbappé. Je skvělé mít společnost," uvedl na sociální síti sedmasedmdesátiletý Pelé, kterému se podobný kousek povedl na "zlatém" šampionátu v roce 1958. "Pokud bude Kylian dál upravovat mé rekordy, možná budu muset znovu oprášit kopačky," dodal Pelé v žertu.

Mbappé už v osmifinále turnaje v Rusku proti Argentině dokázal napodobit Pelého tím, že dal ještě před dovršením 20 let v jednom utkání MS dvě branky. Srovnání s jedním z nejlepších hráčů historie však tehdy stejně jako v neděli odmítal.

"Král zůstává králem. Pelé napsal fotbalovou historii a já se právě tady snažím vytvářet svou vlastní stopu. Jen se snažím hrát tak, jak jsem vždy hrál," uvedl po finále Mbappé.

Na turnaji v Rusku se postaral o čtyři góly, víc dal jen nejlepší střelec MS Angličan Harry Kane. "Střílení gólů a překonávání rekordů je vždy příjemné, ale já vždy pracoval na tom, abych dosáhl tohoto cíle. Musím pokračovat. Mám ambice posunout se ještě dál, tam, kam mi to jen můj potenciál dovolí. Vyhrát mistrovství světa takhle mladý vám otevře spoustu dveří," řekl Mbappé.

Francii podle něj pomohla k titulu hlavně víra v úspěch. "Na těchto turnajích nevyhrávají ti, kteří hrají nejkrásnější fotbal, ale ti, co nejvíce věří. A naše víra byla pevná jako železo. I když to možná na začátku turnaje vypadalo arogantně," uvedl.

Po finále zároveň vyvrátil spekulace o odchodu do Realu Madrid a potvrdil, že zůstává v Paris St. Germain. "Budu pokračovat na své cestě s PSG. Jsem na začátku kariéry," řekl.

Podle spoluhráčů Mbappému pomáhá, že je na svůj věk psychicky vyspělý. "Dávám mu určité rady a tipy, ale on je na svůj věk velmi zralý. Chápe věci, kterým jsem v jeho věku nerozuměl," podotkl pětadvacetiletý francouzský záložník Paul Pogba.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud