17. července 2018 • 13:05

Vokřál: Případný schodek Velké ceny uhradí ministerstvo školství

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Případný schodek z motocyklové Grand Prix v Brně uhradí ministerstvo školství. Novinářům to dnes řekl primátor Brna Petr Vokřál (ANO), který o tom s ministerstvem jednal. Závody pořádá spolek vytvořený městem a krajem. Město dalo na letošní závody mistrovství světa silničních motocyklů 10 milionů, kraj 20 milionů a od ministerstva spolek žádal 70 milionů. Zatímco loni tuto částku ministerstvo dalo, nyní akci přiřklo 39 milionů. Podle Vokřála po vyúčtování akce ministerstvo schodek uhradí. Akce se uskuteční od 3. do 5. srpna.


Vokřál řekl, že považuje požadavek spolku na 70 milionů za oprávněný. Přiznal, že přiřknutí 39 milionů trochu komplikuje situace. Spolek totiž musí promotérovi šampionátu, španělské společnosti Dorna, uhradit kolem 110 milionů za zalistovací poplatek a polovinu měl poslat už počátkem června, avšak neposlal. Zbytek má uhradit po závodech. Podle Vokřála už jsou pořadatelé z Dorny trochu nervózní a obávají se, že by mohly vzniknout problémy, které s Brnem řešili dříve za bývalého pořadatele. "Jsem ale přesvědčený o tom, že po skončení Velké ceny vypořádáme vyúčtování tak, abychom byli schopní ministerstvu předložit jasný podklad," dodal Vokřál.

Podle něj není žádný strop, který si ministerstvo dalo pro to, aby uhradilo případný schodek mezi uznatelnými příjmy a náklady. Loni skončila Velká cena zhruba se čtyřmilionovým přebytkem díky tomu, že kraj, město a ministerstvo daly 100 milionů. Na vstupenkách se vybralo kolem 72 milionů, náklady naopak dosáhly skoro 170 milionů. Akci navštívilo 194.000 lidí. Loni se však začaly později než letos prodávat vstupenky a závody už druhý rok po sobě zkomplikoval déšť. Vokřál doufá v lepší počasí. Vstupenky se začaly prodávat už před Vánoci, což se u minulého ročníku nepovedlo.

V minulosti hrozilo, že se Grand Prix v Brně nebude jezdit. Její předešlý pořadatel Automotodrom Brno ji nechtěl pořádat kvůli ztrátovosti, kterou způsobuje vysoký zalistovací poplatek. V minulosti činil desítky milionů, nyní překročil hranici 100 milionů. Politici však chtěli Velkou cenu v Brně ponechat kvůli dobré reklamě a ekonomickému přínosu kolem 200 milionů korun. Proto vznikl spolek, který má závody pořádat pět let. Letos se pod jeho taktovkou pojede potřetí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud