18. července 2018 • 09:35

Kouč chce mít z Hermannové a Slukové favoritky na medaili z OH

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Postupný posun do absolutní světové špičky a pozice, díky které by mohly na olympijských hrách v roce 2020 patřit ke kandidátkám na medaile. To jsou cíle, na kterých s plážovými volejbalistkami Barborou Hermannovou a Markétou Nausch Slukovou pracuje jejich trenér Simon Nausch. Uvědomuje si ale, že současná herní pohoda českého páru nemusí trvat věčně a ani sama olympijská kvalifikace nebude jen formalitou.


Slukovou Nausch trénoval ještě v dobách, kdy hrála s Kristýnou Kolocovou. Navázali i partnerský vztah a nyní jsou manželé. Když se v roce 2015 Kolocová se Slukovou rozešly, viděl Nausch velký potenciál v novém páru Hermannová, Sluková.

První rok se místo koncepční práce na úpravách herního stylu soustředili na postup na OH 2016 v Riu. Tam se Hermannová se Slukovou dostaly a skončily před branami osmifinále. Loni měly úspěšnou sezonu a letos podle Nausche udělaly další krok vzhůru.

"Sedli jsme si a probírali jsme, co jsou opravdu jejich cíle individuální a co jsou cíle jako týmu. Museli jsme to probrat, abychom zjistili, jestli každý ví, co má dělat. Myslím, že posledních pět šest měsíců to používají čím dál víc," vyprávěl Nausch novinářům na mistrovství Evropy, do nějž jeho svěřenkyně vstoupily úterním vybojovaným vítězstvím proti Francouzkám Alexandře Jupiterové a Aline Chamereauové.

Po vítězství na červnovém turnaji Světového okruhu v Ostravě patří Hermannová a Sluková k favoritkám kontinentálního šampionátu v Nizozemsku. Ambicí celého týmu je, aby v této pozici byly stabilně i na světové scéně. "Cílem je být na co největším počtu turnajů v pozici, že můžeme hrát o medaile. Letos jsou často páté, takže jsou jeden zápas od boje o medaile. Loni byly často deváté, takže jim chyběly dva zápasy," řekl Nausch.

Vrchol by měl přijít za dva roky v Tokiu. "Pokud tam budou, tak bych je chtěl dostat do pozice, že budou ve skupině nějakých šesti týmů, u kterých medaile nebude překvapením," uvedl kouč. Připomněl ale, že dlouhodobou kvalifikaci mohou narušit zranění nebo jiné okolnosti, takže ani sám postup na olympiádu není samozřejmostí.

Neustále u Hermannové se Slukovou vidí pokroky, i když jsou na této špičkové úrovni spíše drobné. Se stabilitou výkonů přichází i respekt ze strany soupeřek. "Loni každý věděl, že jsou schopné hrát skvěle. Teď si soupeřky říkají, že budou hrát skvěle. To je pro nás nebezpečné. Připomínám holkám, že se musejí soustředit na své zbraně a používat je. Je to vrtkavé. To je vidět na druhém českém týmu," řekl. Zmínil se o Kolocové s Michalou Kvapilovou, kterým se v této sezoně zatím tolik nedařilo.

Současnému ženskému beachvolejbalu chybějí velké suverénky, ale o to vyrovnanější světová špička je. Nausch má proto respekt ke všem týmům minimálně z první světové dvacítky. "Všichni pracují tvrdě, je hodně nových týmů. Všechny tyhle týmy mohou kousat."

Vedle fyzického a herního tréninku pracují i na mentální stránce, která ve vypjatých okamžicích rozhoduje. Nausch postupem času změnil i svůj přístup. Například už případné potíže s některou herní činností neřeší přímo v průběhu turnajů, ale až po nich. "Když se něco nedaří, tak říkám, že to probereme po turnaji. Ať hrají s tím, co mají," popisoval.

Při zápasech si zapisuje každou výměnu do sešitu. Pro analýzu soupeřek používá také americký program, který rozebírá videa jednotlivých zápasů. V úterý tak připravoval podklady pro dnešní polední zápas svých svěřenkyň proti Slovenkám Natálii Dubovcové a Andree Štrbové.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud